ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρομπάι-Μπαρόζο: Παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με τήρηση των δεσμεύσεων

Ρομπάι-Μπαρόζο: Παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με τήρηση των δεσμεύσεων

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασαν για άλλη μια φορά μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής την «επιθυμία της ΕΕ η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», επισημαίνοντας παράλληλα ότι οφείλει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Οι δύο κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τον «πλήρη σεβασμό» τους στην διαδικασία των εκλογών στην Ελλάδα και στην βούληση του ελληνικού λαού, διαβεβαιώνοντας ότι είναι «σεβαστή» και σημειώνοντας πως «οι πολίτες έχουν τον λόγο».

«Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είπαν Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι ως ένδειξη «έμπρακτης αλληλεγγύης» η ΕΕ θα προχωρήσει στην «άμεση αποδέσμευση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία».

Πάντως ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι τόνισε πως «αναμένουμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της».

Εξάλλου, ο Ρομπάι σημείωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει βαθιά διάσταση απόψεων σχετικά με τα ευρωομόλογα. Συζητήθηκαν διάφορες ιδέες και προτάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις, επισήμανε, αλλά πρόσθεσε πως τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να εκδοθούν μόνο ως κατάληξη μιας μακρόχρονης διαδικασίας ολοκλήρωσης της ΟΝΕ.