ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου για την άντληση 200 εκατ. ευρώ

Επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου για την άντληση 200 εκατ. ευρώ
Eurokinissi

Συνεχίζεται η εφαρμογή του Plan Β από τον ΟΔΔΗΧ, με την επιλογή εναλλακτικών μεθόδων χρηματοδότησης έναντι μίας «κανονικής» εξόδου στις αγορές –χάρη και στο overhedging που έχει φροντίσει να κάνει ο Οργανισμός για την προστασία έναντι των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ– δεδομένου ότι οι συνθήκες παραμένουν απαγορευτικές για κάποια μεγάλη κίνηση. 

Στη βάση αυτή ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου σε έκτακτη δημοπρασία για την επανέκδοση Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 1,75%, λήξης 18 Ιουνίου 2032, σε άυλη μορφή.

Σκοπός της επανέκδοσης είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση.

Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 (Τ+5).

Σημειώνεται πως προ δύο εβδομάδων διενεργήθηκε η επανέκδοση μέσω δημοπρασίας ελληνικών τίτλων κυμαινόμενου επιτοκίου λήξεως 15 Δεκεμβρίου 2027, ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των βασικών διαπραγματευτών αγοράς (Primary Dealers). Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1.865 δισ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022.

Το Δημόσιο άντλησε 975 εκατ. ευρώ από την επανέκδοση του ομολόγου - το οποίο είχε διατεθεί τον Ιούλιο στις ελληνικές τράπεζες – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς- με απόδοση 2,773%.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος τίτλος ήταν το πρώτο ομόλογο κυμαινόμενου επιτοκίου που εκδόθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.