ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα σκαριά σχέδιο παρέμβασης για το πετρέλαιο κίνησης

Στα σκαριά σχέδιο παρέμβασης για το πετρέλαιο κίνησης
INTIME

Η συνέχεια της θετικής πορείας των κρατικών εσόδων και η πορεία των τιμών στα καύσιμα θα αποτελέσουν τα κλειδιά για τα έξτρα ενεργειακά μέτρα στήριξης έως το τέλος του 2022. 

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το ενδεχόμενο νέων δαπανών, κατά το προσεχές δίμηνο, είναι ανοιχτό. Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανότητα ενός νέου πακέτου στήριξης, με πρώτο στην ατζέντα την ενίσχυση στο πετρέλαιο.

Στο οικονομικό επιτελείο κρατούν στάση αναμονής και έχουν στο μικροσκόπιο το «ασανσέρ» των διεθνών τιμών, ποντάροντας στην πτώση των καυσίμων. Το σενάριο που έχει επικρατήσει προ μηνών αφορούσε το diesel κίνησης, με πιθανότερο ενδεχόμενο την επαναφορά της επιδότησης στην αντλία. Εξάλλου από την κυβέρνηση, όπως και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν εκδηλώσει την ετοιμότητα για μία νέα παρέμβαση στο πετρέλαιο. Με γνώμονα, όπως έχουν αναφέρει στελέχη, να γίνει αντιληπτή στους πολίτες η ενίσχυση, χωρίς να είναι επιβλαβής για τα δημοσιονομικά.

Αποκαλύπτοντας τη στρατηγική του οικονομικού επιτελείου, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι όποιες παρεμβάσεις έχουν στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Ειδικά για τις παρεμβάσεις στα καύσιμα, η κυβέρνηση αναμένει την πορεία των τιμών, παραμένοντας σε εγρήγορση, λόγω των υψηλών διεθνών διακυμάνσεων.

Από το οικονομικό επιτελείο χαρακτηριζουν θετική μία μείωση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, συνδυαστικά με την ενίσχυση του ευρώ. Αυτή η εξέλιξη είναι αισιόδοξη καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των τιμών των καυσίμων, που επηρεάζει τόσο τα καύσιμα κίνησης, όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην Ελλάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης στις 7 Νοεμβρίου αυξηθηκε στα 2,094 ευρώ ανά λίτρο, ενώ σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων στις 10 Νοεμβρίου ανέβηκε στα 2,115 ευρώ ανά λίτρο.

Σε σχέση με τις 31 Οκτωβρίου (2,037 ευρώ ανά λίτρο) η μέση αύξηση είναι 0,078 ευρώ ανά λίτρο. Σε αντίθεση με τις ανατιμήσεις της βενζίνης στο πετρέλαιο κίνησης οι τιμές για το δεκαήμερο (7 Νοεμβρίου - 31 Οκτωβρίου) μειώθηκαν. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μέση τιμή στην ΕΕ των 27 χωρών μειώθηκε κατά 0,023 ευρώ ανά λίτρο, και η μείωση στην τιμή του ντίζελ στην Ελλάδα ήταν κοντά στο μέσο όρο (-0,018 ευρώ ανά λίτρο).