ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταγή ακρίβειας: Όλα τα κριτήρια για τους δικαιούχους των 250 ευρώ

Επιταγή ακρίβειας: Όλα τα κριτήρια για τους δικαιούχους των 250 ευρώ

Επιταγή ακρίβειας: Την επιταγή δικαιούνται συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστοι υπερήλικες αλλά και οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. 

Την καταβολή επιταγής ακρίβειας σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πληρωμή του έκτακτου βοηθήματος των 250 ευρώ θα δοθεί στους δικαιούχους την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Την επιταγή δικαιούνται συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστοι υπερήλικες αλλά και οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το ποσό για κάθε δικαιούχο έχει οριστεί στα 250 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών. Δηλαδή εάν δύο σύζυγοι είναι και οι δύο δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε θα λάβουν και τα δύο μέλη του νοικοκυριού τα χρήματα.

Επίσης, εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ.

Να διευκρινιστεί, πως εάν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι δικαιούχος και αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, τότε θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Πηγές του Newsbomb.gr κάνουν λόγο για νέα επιταγή ακρίβειας από τη νέα χρονιά, αυτό ωστόσο θα εξαρτηθεί από τα έσοδα του πρώτου τριμήνου του νέου έτους.

Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και επιδόματος παιδιού

Περίπου 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, το Δεκέμβριο θα λάβουν διπλή δόση.

Επίσης, 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με πέντε παιδιά που ανήκει στη δεύτερη εισοδηματική κατηγορία (ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ) λαμβάνει επίδομα 336 ευρώ το μήνα. Στα μέσα Δεκεμβρίου θα λάβει 336+168, σύνολο 504 ευρώ.

Η έκτακτη δόση καταβάλλεται μέχρι 20 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους του επιδόματος κατά το πέμπτο δίμηνο του 2022. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.

Σημειώνεται ότι η οικονομική ενίσχυση αφορά και τους μακροχρόνια ανέργους από 12 έως 24 μήνες -στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όμως για αυτούς δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, αλλά απόφαση της ΔΥΠΑ.

Κριτήρια για χαμηλοσυνταξιούχους

Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή (Απρίλιος 2022) είναι πως το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 200 προηγουμένως), ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους ευάλωτους συνταξιούχους.

Ειδικότερα, όσον αφορά στους ευάλωτους συνταξιούχους, δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά το μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:

  • Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.
  • Προσυνταξιοδοτική παροχή.
  • Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ).
  • Περιλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.).

Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως).
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως).
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως).
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Διαβάστε επίσης:

Επιταγή ακρίβειας και επίδομα παιδιού: Ποιοι και πότε θα τα πάρουν

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι πότε οι αιτήσεις - Βήμα βήμα η διαδικασία

Φοιτητικό επίδομα: Οι αλλαγές - Τι ισχύει για όσους συγκατοικούν