ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τον τελικό λογαριασμό περιμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή:  Τον τελικό λογαριασμό περιμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις
Pixabay

Τον τελικό λογαριασμό της επιστρεπτέας προκαταβολής περιμένουν να δουν χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες τον περασμένο Νοέμβριο κλήθηκαν να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως το 100% της κρατικής ενίσχυσης, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τους όρους χορήγησής της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση στην αποστολή του νέου σημειώματος από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ οφείλεται στο γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί προβλήματα τα οποία δεν αντιμετωπίζονται ούτε με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση τροποποιήθηκαν οι όροι της επιστρεπτέας προκαταβολής για τη ρήτρα διατήρησης που προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν επιχειρήσεις με τυπικές παραβάσεις και να γλιτώσουν από την εφάπαξ και έντοκη επιστροφή του 100% της οικονομικής ενίσχυσης.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων διορθώσεων στο παρά πέντε ή και παράτασης της προθεσμίας για την εφάπαξ επιστροφή των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία εκπνέει την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα η φορολογική διοίκηση ελέγχει την εγκυρότητα ή μη των δικαιολογητικών που απέστειλαν οι επιχειρήσεις έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022 και μέχρι το τέλος του μήνα θα αποστείλει το εκκαθαριστικό σημείωμα στον προσωπικό λογαριασμό κάθε επιχείρησης και επαγγελματία προκειμένου να ξεκινήσει η πληρωμή του επιστρεπτέου τμήματος του κρατικού δανείου.

Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες «ξεσκονίζουν» χιλιάδες ενστάσεις επιχειρήσεων οι οποίες είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη στους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά έμειναν εκτός των ενισχύσεων.

Η γενική διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών θα επανεξετάσει τις «κομμένες» αιτήσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 και εφόσον προκύψουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που αδίκως αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα θα δοθεί εντολή να πιστωθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η εξόφληση της οφειλής από την επιστρεπτέα προκαταβολή θα πρέπει να γίνει σε 96 άτοκες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2023 ενώ τα ποσά θα είναι «κουρεμένα» έως 75%, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έλαβαν το κρατικό δάνειο.

Επισημαίνεται ότι το ισχύον πλαίσιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται από τη αρμόδια ΓΔΟΥ στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση.

Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις αυτές περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.

Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται από τη ΓΔΗΛΕΔ συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από την Γ΄ΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών.