ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη

Τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το χρονοδιάγραμμα για τα νέα μέτρα στήριξης σε συνταξιούχους, οφειλέτες και αγρότες - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Έκτακτο εφάπαξ επίδομα ύψους 200 έως 300 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν αύξηση στις αποδοχές τους, λόγω προσωπικής διαφοράς, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Κοζάνη.

Το ύψος του επιδόματος θα εξαρτάται από το ύψος των συντάξεων, ενώ πρόκειται να καταβληθεί πριν από το Πάσχα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε επίσης ένα νέο σύστημα ρυθμίσεων για τις παλαιές οφειλές στην εφορία και τα ταμεία, επαναφέροντας τις 36 έως 120 δόσεις.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση πάντως κατηγορεί ανοιχτά τον πρωθυπουργό για προεκλογικές παροχές και εμπαιγμό των πολιτών.

«Θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους, λόγω της προσωπικής διαφοράς που θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα το ύψος των συντάξιμων αποδοχών τους. Είναι μια σημαντική βοήθεια πάντα στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εξαγγέλει λίγο πριν τις εκλογές 300 εκατ. έναντι των 7 δισ. που δεν έχει δώσει. Εμένα μου ακούγεται ως φιλοδώρημα για να πάει κανείς στην κάλπη» ήταν το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος σημείωσε: «Επιχειρεί προεκλογικά να ρίξει στάχτη στα μάτια των συνταξιούχων. Να καταργηθεί η προσωπική διαφορά από 1-1-2024».

Το επίδομα θα δοθεί σε συνταξιούχους «με υψηλή προσωπική διαφορά που είδαν μηδενική αύξηση αλλά και σε όσους έσβησαν την προσωπική διαφορά και πήραν μικρές αυξήσεις. Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες κι επικουρικές, με ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων», σχολίασε το ΚΚΕ.

«Είπε ότι για την προσωπική διαφορά θα δώσει κάποιο επίδομα. Καλά δεν ντρεπόμαστε λιγάκι;» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η κοροϊδία των συνταξιούχων από τις μνημονιακές Κυβερνήσεις συνεχίζεται» είπε ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος τύπου ΜΕΡΑ25

Οργανώσεις συνταξιούχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, με αίτημα πραγματικές αυξήσεις, όπως χαρακτηριστικά είπαν.

Τι θα ισχύσει για τις οφειλές

Επανέρχονται οι ρυθμίσεις των 72, 100 και 120 δόσεων με την καταβολή 2 μηνιαίων δόσεων, για όσους τις έχασαν την τελευταία διετία και παράλληλα έρχεται νέα ρύθμιση 36-72 δόσεων για τους συνεπείς οφειλέτες, με νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην ενεργειακή κρίση.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης θα ανέρχεται σε 30 με 50 ευρώ και θα αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν έως το Δεκέμβριο του 2022.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα ανακοίνωσε και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για όλο το 2023 για το αγροτικό πετρέλαιο.

Κυβερνητικό κλιμάκιο είχε συνάντηση με τα μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το χρονοδιάγραμμα

Αύριο Τετάρτη 15/2 πρόκειται να γίνουν οι διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα από το οικονομικό επιτελείο, με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται σε 376 εκατ. ευρώ.

Την Τσικνοπέμπτη είναι πολύ πιθανό να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει:

βελτιώσεις εξωδικαστικού μηχανισμού

καταπατημένα Δημοσίου

δυνατότητα εξαγοράς με έκπτωση έως 80%

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού τόσο το 2022 όσο και το πρώτο διάστημα του 2023 δείχνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Και επειδή αύριο έρχονται και οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, με τις πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα να παραμένουν, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κι άλλες παρεμβάσεις.

Αυτή τη στιγμή, ο δημοσιονομικός χώρος είναι συνολικά 1 δις, θα διατεθούν 376 εκατομμύρια και απομένουν 624 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γινόμαστε σοβαρό κράτος που σέβεται τον πολίτη

Τσαπανίδου: «Ο κ. Μητσοτάκης τάζει στους πολίτες επιδόματα-μπαλώματα»

Εφάπαξ ενίσχυση στους συνταξιούχους: Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και οι ανακοινώσεις που έρχονται