ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα προβλήματα με τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Νέα προβλήματα με τις επιστρεπτέες προκαταβολές
Pixabay

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται χιλιάδες αιτήσεις και ενστάσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών που επλήγησαν από την πανδημία αλλά «κόπηκαν» από τις ενισχύσεις που χορηγήθηκαν μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την επανεξέταση των αιτήσεων έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Η ολοκλήρωση των ελέγχων θα ανάψει το «πράσινο» φως για την καταβολή των κρατικών δανείων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θα δικαιωθούν. Οσοι λάβουν την κρατική ενίσχυση, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο του 2023, ενώ τα ποσά θα είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Παράλληλα, στην αναμονή βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, καθώς ακόμη η φορολογική διοίκηση δεν έχει εκδώσει γι’ αυτές το εκκαθαριστικό για την πληρωμή των ποσών που οφείλουν. Και ο λόγος που οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δεν έχουν προχωρήσει στην έκδοση του σημειώματος, έγκειται στο γεγονός ότι σε χιλιάδες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί λάθη και παραλείψεις, που δεν διορθώνονται ακόμη και με τη νέα απόφαση που είχε εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών στα τέλη Νοεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του Νοεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών τροποποίησε τους όρους του προγράμματος για την υποχρέωση της διατήρησης του προσωπικού για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις προκειμένου να μη χάσουν το κρατικό δάνειο. Ωστόσο, όπως φαίνεται αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς έχουν καταγραφεί περαιτέρω προβλήματα για τα οποία έχει ενημερωθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου είτε να δώσει λύση είτε όχι και να προχωρήσει ως εκ τούτου η φορολογική διοίκηση στην απαίτηση του συνόλου του ποσού από όσες δεν τηρούν τους όρους του προγράμματος εντός των επόμενων πέντε ημερών.

Για αυτό η κυβέρνηση παράτεινε έως τις 31/05/2023 την προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και έως τις 30/06/2023 την καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.