ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σόιμπλε αφήνει έκθετη τη Μέρκελ

Ο Σόιμπλε αφήνει έκθετη τη Μέρκελ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές δεν αναμένεται να θεσπιστεί πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος.

«Ένας ευρωπαϊκός φόρος (στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές) δεν θα εφαρμοστεί τόσο γρήγορα», είπε ο Σόιμπλε, ερωτηθείς σε τηλεοπτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης ARD το βράδυ της Κυριακής, εάν ο φόρος μπορεί να θεσπιστεί πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της Μέρκελ, η οποία λήγει το φθινόπωρο του 2013.

Η θέσπιση του φόρου, την οποία ζητεί εδώ και καιρό η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, είχε θεωρηθεί δεδομένη πριν από τρεις ημέρες από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Άνγκελα Μέρκελ.

Η αντιπολίτευση ανέφερε πως η καγκελάριος συμφώνησε η Γερμανία να θεσπίσει αυτόν τον φόρο, που είναι γνωστός και ως φόρος Τόμπιν, χωρίς να περιμένει να συμφωνήσουν τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης.

Η αποκάλυψη του Σόιμπλε για την καθυστέρηση αυτή αφήνει την καγκελάριο έκθετη στην κατηγορία ότι προβαίνει σε υποσχέσεις που δεν θα τηρήσει, εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης χάσουν στις εκλογές. Φυσικά δεν θα είναι δεσμευμένη στο να συμφωνήσει στο φόρο ούτε εάν χάσει η ίδια.