ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Τουρκία ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού στον κόσμο

Η Τουρκία  ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού στον κόσμο
AP

Η Τουρκία αγόρασε 23 τόνους χρυσού τον Ιανουάριο, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο αγοραστή του πολύτιμου μετάλλου μεταξύ των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Τουρκία κατέχει πλέον 565 τόνους χρυσού, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Συνολικά, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσέθεσαν καθαρά 31 τόνους χρυσού στα αποθέματά τους τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τις αγορές τους κατά 16% σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν ήταν ο δεύτερος και ο τρίτος μεγαλύτεροι αγοραστές του χρυσού, προσθέτοντας 15 και 4 τόνους αντίστοιχα.

Η Τουρκία συσσωρεύει χρυσό εδώ και μερικούς μήνες και ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του πολύτιμου μετάλλου πέρυσι. Ο χρυσός είναι επίσης ένα δημοφιλές αγαθό μεταξύ των τουρκικών νοικοκυριών που τον χρησιμοποιούν ως αντιστάθμισμα έναντι των νομισματικών και πληθωριστικών πιέσεων.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία ανέστειλε προσωρινά ορισμένες εισαγωγές χρυσού στο πλαίσιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων από τους καταστροφικούς σεισμούς.