Σήμερα η έκδοση του πενταετούς ομολόγου - Κοντά στο 3,8% το επιτόκιο

Σε νέα έξοδο στις αγορές, έπειτα από αυτήν του Ιανουαρίου, προχωρεί σήμερα ο ΟΔΔΗΧ με την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Στόχος είναι η άντληση 2,5 με 3 δισ. ευρώ και έτσι θα καλυφθεί το 85% με 93% των δανειακών αναγκών του τρέχοντος έτους. 
Σήμερα η έκδοση του πενταετούς ομολόγου - Κοντά στο 3,8% το επιτόκιο
Εurokinissi - Φωτογραφία αρχείου
2'

Η έκδοση ομολόγου μόλις μία ημέρα μετά την προκήρυξη εκλογών στις 21 Μαΐου γίνεται ώστε ο ΟΔΔΗΧ να προλάβει την όποια αβεβαιότητα προκύψει στη διάρκεια της – επίσημης πλέον– προεκλογικής περιόδου.

Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν δέχτηκαν κάποια πίεση χθες – αντίθετα με το Χρηματιστήριο Αθηνών όπου οι κινήσεις λίγων παικτών που επέλεξαν να ρευστοποιήσουν και να τηρήσουν στάση αναμονής στο επόμενο, προεκλογικό διάστημα, ήταν ικανές να οδηγήσουν την αγορά χαμηλότερα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η όλη εκλογική διαδικασία θα είναι χρονοβόρα, ενδεχομένως θα προκαλέσει αστάθεια στην αγορά. Ετσι, ο ΟΔΔΗΧ προτιμά με αυτήν την κίνηση να καλύψει από νωρίς το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής εκδοτικής δραστηριότητας του έτους και να μην προχωρήσει σε κάποια άλλη έκδοση εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Ανάγκη ρευστότητας δεν υπάρχει. Ωστόσο είναι σημαντικό να υπάρχει τακτική παρουσία της Ελλάδας στις αγορές. Καθώς ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα γίνει τον Ιούλιο, η επομένη ευκαιρία για «έξοδο» θα ήταν τον Σεπτέμβριο, με τον ΟΔΔΗΧ να έχει έτσι οκτώ μήνες «απουσίας», κάτι που δεν εκπέμπει κανονικότητα.

Στόχος από την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου –τη διαδικασία της οποία «τρέχουν» οι BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς– είναι η άντληση 2,5-3 δισ. ευρώ, με ειδικούς της αγοράς να εκτιμούν ότι η ζήτηση θα είναι πολύ ισχυρή με σημαντική υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών.

Σε ό,τι αφορά στο επιτόκιο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,7%-3,85%, ανάλογα και με το ύψος και την ποιότητα της ζήτησης, και κοντά στην απόδοση του αντίστοιχου τίτλου που εξέδωσε η Ιταλία τον προηγούμενο μήνα.

Αυτή η κίνηση θα οδηγήσει τον ΟΔΔΗΧ να συγκεντρώσει το 85%-93% του συνόλου της εκδοτικής δραστηριότητας που έχει προγραμματιστεί για φέτος και η οποία είναι στα 7 δισ. ευρώ (8 δισ. ευρώ εάν υπάρξει έκδοση πράσινου ομολόγου). Σημειώνεται πως το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ από το νέο δεκαετές τον Ιανουάριο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή