ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Εντός της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Εντός της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
Pixabay

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» είναι 200 εκατομμύρια ευρώ. Διευκρινίσεις και προϋποθέσεις.

Μέσα στην εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του νέου προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», που αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σπίτια για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου μίλησε στο MEGA για το εν λόγω πρόγραμμα, αναφέροντας ότι ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 200 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει μία αίτηση, είτε για την 1η είτε για τη 2η κατοικία.

Οι αγρότες μπορούν να κάνουν μία αίτηση για την 1η τους κατοικία και μία αίτηση για παροχή αγροτικής χρήσης.

Προϋπόθεση για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών είναι η σύμβαση σύνδεσης με ΔΕΔΔΗΕ.

Τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα

Με βάση το εισόδημα διαμορφώνεται και το ποσοστό της επιδότησης, δηλαδή όσο υψηλότερο εισόδημα έχει κάποιος τόσο μικρότερο ποσοστό επιδότησης δικαιούται.

Το ανώτατο ποσό επιδότησης που μπορούν να λάβουν οι δικαιούχοι είναι 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Όσοι τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά έχουν εξοικονόμηση ρεύματος έως και 3000 ευρώ ετησίως.

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα

«Είναι μία πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με την εγκατάσταση θερμοσίφωνα. Έχουμε προσπαθήσει πολύ τους τελευταίους μήνες, σε συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα, τον ΔΕΔΔΗΕ, να απλοποιήσουμε την διαδικασία να γίνεται ψηφιακά, να μπορεί κανείς μέσω μίας πλατφόρμας να υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά και να μπορέσει να πάρει το πρώτο και σημαντικό, τους όρους σύνδεσης του φωτοβολταϊκού και στη συνέχεια να υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά για να πάρει και την επιδότηση», υπογράμμισε η Αλεξάνδρα Σδούκου.

Αναφορικά με τις πολυκατοικίες τόνισε πως, «εφόσον ο κανονισμός της πολυκατοικίας προβλέπει ότι μπορεί να υπάρχει κοινή χρήση του δώματος της στέγης, θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο».