ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλπάζουν οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως - Σε υψηλά δεκαετίας ζάχαρη και ρύζι

Καλπάζουν οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως - Σε υψηλά δεκαετίας ζάχαρη και ρύζι
Eurokinissi

Οσο λιγότερη ζάχαρη έχει ο καφές τόσο πιο οικονομικός είναι. Γιατί; Οι απαγορευτικές τιμές δύο βασικών προϊόντων που για πολλούς αποτελούν μία καθημερινή πρωινή απόλαυση: του καφέ και της ζάχαρης.

Τα συμβόλαια ακατέργαστης ζάχαρης σκαρφάλωσαν στα 24 σεντς ανά λίβρα, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης, αλλά και δυσμενών για τις καλλιέργειες καιρικών συνθηκών.

Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Ινδία, η Ταϊλάνδη, η Κίνα και το Πακιστάν έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τα επίπεδα παραγωγής.

Να σημειωθεί ότι η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο μετά τη Βραζιλία. Ενδεικτικά, στις αρχές Απριλίου, ο σύνδεσμος παραγωγών ζάχαρης στην Ινδία χαμήλωσε κατά 3% τις εκτιμήσεις για την παραγωγή την περίοδο συγκομιδής που ξεκινάει από τον Οκτώβριο 2022 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η Κίνα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει τα αποθέματά της για να μειώσει τις πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές, ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

Η συγκομιδή ζαχαροκάλαμου στη νοτιοκεντρική Βραζιλία –η οποία αντιστοιχεί στο 90% της συνολικής παραγωγής της χώρας– διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο, γι’ αυτό και η απόδοσή της θα αποτελέσει κλειδί για τις μετρήσεις. Ωστόσο οι τιμές είναι τόσο υψηλές τώρα, που ακόμη και εάν αυτές σταθεροποιηθούν, θα εξακολουθήσουν να κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ενας άλλος παράγοντας που έχει οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές είναι και η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Εκτός από τις απαγορευτικές τιμές της ζάχαρης η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού έχει αρχίσει να μειώνεται, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται δραματικά, επηρεάζοντας περισσότερους από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το πλήγμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τους πληθυσμούς στην Ασία και στον Ειρηνικό, όπου καταναλώνεται το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού.

Η παγκόσμια αγορά ρυζιού πρόκειται να εμφανίσει φέτος το μεγαλύτερο έλλειμμα των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τη Fitch Solutions. Το έλλειμμα αυτό θα πλήξει τις χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες ρυζιού.