ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εξοικονομώ 2023»: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις - Ποιες δαπάνες καλύπτονται

«Εξοικονομώ 2023»: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις - Ποιες δαπάνες καλύπτονται

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» με το άνοιγμα της ψηφιακής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων.

Ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» που θα διαρκέσει έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Η ψηφιακή πλατφόρμα (https://exoikonomo2023.gov.gr) για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023», καθώς και το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του εν λόγω προγράμματος, ανοίγουν σήμερα, Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023, και θα παραμείνουν ανοιχτά έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Το πρόγραμμα εξοικονόμησης συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ αφορά σε παρεμβάσεις που θα γίνουν είτε για μονοκατοικίες είτε για μεμονωμένα διαμερίσματα εντός των πολυκατοικιών, οι οποίες ωστόσο μένουν εκτός του προγράμματος. Από τον προϋπολογισμό, 60 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι: η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα θα πρέπει να υφίστανται νόμιμα, μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες, να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ' και να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι: η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Προϋποθέσεις για τις κατοικίες:

  1. Να υφίστανται νόμιμα
  2. Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες
  3. Να χρησιμοποιούνται ως κύριες
  4. Ενεργειακό πιστοποιητικό Η έως Γ
  5. Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Ποιοι είναι δικαιούχοι:

  1. Ιδιοκτήτες (πλήρη κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα)
  2. Αφορά: μονοκατοικίες, διαμερίσματα (ΟΧΙ πολυκατοικίες)
  3. Ιδιόκτητη 1η κατοικία
  4. Ενοικιαζόμενη ή Δωρεάν παραχωρούμενη
  5. Ύψος επιχορήγησης: 40% έως 75%

Σημαντικό είναι να αναφερθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Παρ' όλ' αυτά όσο χαμηλότερο εισόδημα τόσο υψηλότερη θα είναι η επιδότηση, ενώ, μάλιστα, θα δοθεί προτεραιότητα στην κοινωνική κατάσταση του αιτούντα.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση φτάνει έως 75% και είναι κλιμακωτή, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί ο αιτών και ορίζεται ως εξής:

  • Δικαιούχοι με ατομικό εισόδημα μικρότερο ή ίσο ων 5.000 ευρώ και οικογενειακό μικρότερο ή ίσο με 10.000 ευρώ η επιχορήγηση αρχίζει από 65%-75% ανάλογα με το αν αφορά ιδιοκατοίκηση ή δωρεάν παραχώρηση
  • Στην επόμενη εισοδηματική κλίμακα εως 10.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 20.000 ευρώ οικογενειακό το ποσοστό επιχορήγησης είναι έως 70%
  • Εως 20.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 30.000 ευρώ οικογενειακό η επιδότηση έχει «ταβάνι» στο 55%
  • Όταν το ατομικό εισόδημα είναι μέχρι 30.000 ευρώ και το οικογενειακό μέχρι 40.000 ευρώ το ποσοστό επιχορήγησης πέφτει στο 45%
  • Τέλος, για ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο από 30.000 ευρώ και οικογενειακό 40.000 ευρώ το ανώτατο ποσό επιδότησης ανέρχεται σε 40%.

Για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής, τη μεγαλύτερη βαρύτητα θα έχει το ανηγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας (50%), το εισόδημα (14%), οι βαθμοημέρες, οι μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες και τα ΑμεΑ (7%), η ενεργειακή κλάση (5%), και η παλαιότητα κατασκευής (3%). Οι ωφελούμενοι με εγκεκριμένες αιτήσεις στους οριστικούς πίνακες θα πρέπει να δηλώνουν το χρηματοδοτικό σχήμα (ίδια κεφάλαια, δάνειο), με το οποίο επιθυμούν να υπαχθούν στο Πρόγραμμα.

Ποιές παρεμβάσεις καλύπτει:

  1. Αντικατάσταση κουφωμάτων
  2. Τοποθέτηση / Αναβάθμιση θερμομόνωσης
  3. Συστήματα ψύξης – θέρμανσης
  4. Αναβάθμιση φωτισμού
  5. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης
  6. Έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (Smart Home κ.α.)
  7. Έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης

Διαβάστε επίσης:

Μέχρι και σήμερα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας

Μείωση 5% στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου - Στα 30 ευρώ

Ποιες κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να λάβει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας