ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις δημοπρασίες για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας

Τρεις δημοπρασίες για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
Pixabay

Για πρώτη φορά και στην Ελλάδα θα διεξαχθούν διαγωνισμοί για την ενίσχυση των επενδύσεων στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η αποθήκευση είναι η τεχνολογία που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της στοχαστικότητας των ΑΠΕ, της συνάρτησης δηλαδή της παραγωγής τους με τις καιρικές συνθήκες. Η ενέργεια που δεν καταναλώνεται όταν υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγή αποθηκεύεται και διοχετεύεται στο σύστημα όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο.

Στη βάση αυτη το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο με τη ΡΑΑΕΥ να έχει εκδώσει 514 άδειες για μπαταρίες συνολικής ισχύος άνω των 29 GW.

Η ΡΑΑΕΥ, λοιπόν, έχει κάνει γνωστό ότι θα πραγματοποιηθούν τρεις δημοπρασίες για την ενίσχυση έργων συνολικής ισχύος 1 GW. Θα γίνουν τρεις διαγωνισμοί.

  • Η πρώτη δημοπρασία αφορά έργα ισχύος 400 MW και θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες.
  • Η δεύτερη δημοπρασία αφορά έργα 300 MW και θα διεξαχθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
  • Η τρίτη αφορά έργα 400 MW που θα εγκατασταθούν αποκλειστικά στις ζώνες απολιγνιτοποίησης των περιοχών Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης.

Οι δύο πρώτες δημοπρασίες αφορούν έργα σε όλη τη χώρα πλην της Κρήτης.

Η ΡΑΑΕΥ προκήρυξε τον πρώτο διαγωνισμό. Σύμφωνα με τους όρους η ανώτατη τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 115.000 ευρώ ανά MW ετησίως. Οι επενδυτές λοιπόν θα πρέπει να δίνουν χαμηλότερες προσφορές από αυτήν, ενώ όσοι κερδίσουν στον διαγωνισμό θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά MW και επιπλέον θα λαμβάνουν και λειτουργική ενίσχυση για 10 χρόνια από την έκδοση της άδειάς του.