ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Προειδοποιεί η ΡΑΑΕΥ για τα «προγράμματα-κράχτες»

Λογαριασμοί ρεύματος: Προειδοποιεί η ΡΑΑΕΥ για τα «προγράμματα-κράχτες»
INTIME

Χιλιάδες οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος ακούνε και βλέπουν τις τιμές της χονδρεμπορικής ρεύματος να πέφτουν, ωστόσο λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), οι εταιρείες ενέργειας προχώρησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων σε προγράμματα ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ την ίδια στιγμή διέθεσαν στην αγορά καινούργια με χαμηλές τιμές.

Χιλιάδες καταναλωτές δεν έχουν αντιληφθεί αυτήν την εμπορική τακτική της αγοράς. Δηλαδή να ανεβάζουν την τιμή της κιλοβατώρας σε υφιστάμενα προϊόντα και παράλληλα να προσφέρουν νέα με διαφορετική ονομασία με χαμηλότερης αξίας κιλοβατώρες.

Αλλά ακόμη κι αν κάποιοι το αντιλήφθηκαν κατά τη διάρκεια του ενός έτους που ισχύει το καθεστώς της ανεμπόδιστης μετακίνησης των καταναλωτών από πρόγραμμα σε πρόγραμμα και από πάροχο σε πάροχο και άλλαξαν προϊόν για να έχουν χαμηλότερη τιμή, εντούτοις μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών θα πρέπει να μεταφερθούν ξανά για να μην πληρώσουν ακριβότερα το ρεύμα.

Θα πρέπει, λοιπόν, όλοι οι καταναλωτές να ελέγχουν μήνα μήνα τα προγράμματα τόσο των προμηθευτών τους όσο και άλλων προκειμένου να αποφεύγουν τη συγκεκριμένη παγίδα.

Η Ρυθμιστική Αρχή εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές και αναφέρει συγκεκριμένα: «Πολλοί προμηθευτές έχουν δημιουργήσει προιόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, τα οποία ωστόσο αφορούν μόνο νέους αλλά όχι υφιστάμενους πελάτες. Εχει παρατηρηθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών έχει συμβληθεί με αρκετά ακριβότερα προγράμματα», εξηγεί και αναφέρει τι έχει εντοπίσει.

Και στη συνέχεια η ΡΑΑΕΥ συνιστά: «Οι καταναλωτές μπορούν να ζητήσουν στους προμηθευτές τους να τους περάσουν στο πρόγραμμα με τη χαμηλή τιμή προμήθειας. Η Αρχή συνιστά στους καταναλωτές να διαλέγουν τα προι?όντα με τις χαμηλότερες τιμές και να προχωρήσουν σε αλλαγή προγράμματος εντός του προμηθευτή τους. Η αλλαγή αυτή θα γίνει άμεσα και χωρίς καμία χρέωση εφόσον το πρόγραμμα είναι κυμαινόμενο».