Φθηνότερη η διαμονή σε Ίμπιζα, Σαν Τροπέ και Κορσική από Μύκονο, Πάρο και Παξούς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερη η διαμονή σε Ίμπιζα, Σαν Τροπέ και Κορσική από Μύκονο, Πάρο και Παξούς

Πανάκριβη έχει καταστεί η διαμονή στα ελληνικά νησιά με τις διανυκτερεύσεις στους δημοφιλείς προορισμούς στη χώρα μας να είναι αισθητά πιο ακριβές σε σχέση με δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα Airbnb η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στους δημοφιλέστερους προορισμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη για τον Αύγουστο βρίσκει τη χώρα μας να είναι αισθητά πιο ακριβή.

Ενδεικτικά, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στην Ίμπιζα είναι στα 302 ευρώ, όταν στη Μύκονο είναι στα 532 ευρώ. Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στην Κορσική είναι στα 158 ευρώ, όταν στην Πάρο είναι στα 261 ευρώ. Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στο Σαν Τροπέ είναι στα 245 ευρώ, όταν στους Παξούς είναι 410 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Airbnb η ζήτηση, όπως αυτή απεικονίζεται από τις κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σε Μύκονο (-15% τον Ιούλιο και -9% τον Αύγουστο) και Σαντορίνη (-3% τον Ιούλιο και -6% τον Αύγουστο). Πτωτικά κινούνται τον Ιούλιο και η Κρήτη (-3%), η Κέρκυρα (-3%), αλλά και η περιοχή του Σαρωνικού (Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Λαγονήσι), όπου καταγράφεται μείωση κατά 9%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, οι επισκέπτες εφέτος έχουν επιλέξει ηπειρωτικούς προορισμούς και όχι τόσο νησιωτικούς, ενδεχομένως θέλοντας να αποφύγουν, όχι μόνο τις υψηλές τιμές των καταλυμάτων, αλλά και τις αντίστοιχες των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Άλλο ένα συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι εκτός από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, χαμηλές είναι οι φετινές επιδόσεις κι άλλων δημοφιλών νησιών, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, το πρόσημο παραμένει βέβαια θετικό. Ειδικότερα, οι κρατήσεις για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου είναι υψηλότερες κατά 26,8% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως χάρη στην άνοδο του Σεπτεμβρίου, έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Πλέον είναι ξεκάθαρη η προτίμηση όλο και περισσότερων τουριστών για τις διακοπές τους στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο. Σε όλους τους δημοφιλείς προορισμούς παρατηρείται διψήφιο ποσοστό αύξησης των κρατήσεων.

Η χαμηλότερη ζήτηση έχει ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση στη μέση πληρότητα, καθώς η προσφορά ακινήτων εφέτος εμφανίζεται αυξημένη. Στο σύνολο της χώρας παρατηρείται ετήσια αύξηση προσφοράς ακινήτων κατά 13%, στα 105.000 καταλύματα.

Το γεγονός λοιπόν ότι υπάρχουν περισσότερα καταλύματα από πέρυσι, χωρίς η ζήτηση να έχει ακολουθήσει παρόμοια αύξηση, έχει περιορίσει σημαντικά την πληρότητα. Για παράδειγμα, στη Μύκονο, τον εφετινό Αύγουστο, η πληρότητα δεν ξεπερνάει το 51%, από 61% πέρυσι. Πρόκειται για ετήσια πτώση κατά 16%, ενώ πτώση κατά 18% σημειώνει και η πληρότητα του Ιουλίου. Αντίστοιχα στη Σαντορίνη, η πληρότητα τον Αύγουστο δεν ξεπερνάει το 57% από 67% πέρυσι την ίδια περίοδο.

Διαβάστε επίσης

«Φαρμάκι» οι καλοκαιρινές διακοπές: Πλοίο vs αεροπλάνο - Πόσο κοστίζουν οι εξορμήσεις στην Ελλάδα

«Τουρισμός για όλους»: Τι λέει ο διοικητής της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα

Ποια «δώρα» φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ