ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωβαρόμετρο: Το 81% των Ελλήνων περιγράφει ως «κακή» την οικονομική κατάσταση της χώρας

Ευρωβαρόμετρο: Το 81% των Ελλήνων περιγράφει ως «κακή» την οικονομική κατάσταση της χώρας
EUROKINISSI.

Η έρευνα διεξήχθη τον Ιούνιο του 2023.

Το 43% των Ελλήνων –έναντι 64% των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση– υποστηρίζει τη χρηματοδότηση της αγοράς και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, σύμφωνα με την έρευνα «Ευρωβαρόμετρο» που δημοσιεύθηκε σήμερα (10/07) και διεξήχθη τον Ιούνιο του 2023.

Σε γενικές γραμμές, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν ισχυρή υποστήριξη στις δράσεις της Ένωσης που λαμβάνονται ως «απάντηση» στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το 88% των ερωτηθέντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, τάσσεται υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής υποστήριξης στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον πόλεμο.

Το 86% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 88% στην Ελλάδα είναι υπέρ της υποδοχής στην Ένωση των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου. Το 75% (έναντι 66% στην Ελλάδα) εγκρίνει τη χρηματοδοτική στήριξη στην Ουκρανία και το 72% (έναντι 58% στην Ελλάδα) υποστηρίζει τις οικονομικές κυρώσεις στη ρωσική κυβέρνηση και σε ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες.

Επιπλέον, το 64% των ερωτηθέντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι του 43% στην Ελλάδα επικροτεί τη χρηματοδότηση της αγοράς και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Το 64% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 56% στην Ελλάδα, συμφωνεί με την παραχώρηση καθεστώτος στην Ουκρανία ως υποψήφιας χώρας – μέλους.

Συνολικά, το 56% των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 42% στην Ελλάδα δηλώνει ικανοποιημένο με την απάντηση της Ένωσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ, το 54% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 39% στην Ελλάδα δηλώνει ικανοποιημένο με την απάντηση της εθνικής τους κυβέρνησης.

Ακόμη, οι πολίτες της Ένωσης υποστηρίζουν με συντριπτική πλειοψηφία την ενεργειακή της πολιτική για ενεργειακή μετάβαση και τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 85% των ευρωπαίων πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επενδύσει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή.

To 82% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 87% στην Ελλάδα, πιστεύει ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, των μεταφορών και των αγαθών θα μάς κάνει λιγότερο εξαρτημένους από τους παραγωγούς ενέργειας εκτός Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, το 80% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 87% στην Ελλάδα, πιστεύει ότι τα κράτη – μέλη πρέπει να αγοράζουν από κοινού ενέργεια από άλλες χώρες για να έχουν καλύτερη τιμή. Το 81% των ερωτηθέντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 83% στην Ελλάδα, συμφωνεί ότι η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντικές για τη συνολική μας ασφάλεια, ενώ, το 82% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 76% στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μειώσει την εξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατόν.

Παράλληλα, στην πλειονότητά τους, οι πολίτες της Ένωσης τάσσονται υπέρ μίας ισχυρότερης ευρωπαϊκής άμυνας. Το 77% των ευρωπαίων και των Ελλήνων πολιτών τάσσεται υπέρ μίας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Το 80% των ερωτηθέντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι η συνεργασία σε θέματα άμυνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να αυξηθεί, το 77% πιστεύει ότι η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τα κράτη – μέλη θα πρέπει να συντονιστεί καλύτερα, το 69% θα ήθελε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την ικανότητα να παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό και το 66% λέει ότι περισσότερα χρήματα θα πρέπει να δαπανηθούν για την άμυνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, οι ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν μία ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο. Το 77% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 82% στην Ελλάδα, συμφωνεί ότι η Ένωση πρέπει να οικοδομήσει συνεργασίες με χώρες εκτός Ένωσης για να επενδύσει σε βιώσιμες υποδομές και να συνδέσει ανθρώπους και κράτη σε όλο τον κόσμο. Το 69% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 79% στην Ελλάδα, πιστεύει ότι η Ένωση διαθέτει επαρκή ισχύ και «εργαλεία» για να υπερασπισθεί τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία.

Αναφορικά με την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, το 45% των ερωτηθέντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι είναι «καλή» (+5% από τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο), υπερκαλύπτοντας ελαφρώς τον αριθμό που πιστεύει ότι είναι «κακή» (44%).

Το 40% των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιγράφει την οικονομική κατάσταση στη χώρα του ως «καλή» (+5%) και το 58% ως «κακή» (–8%). Στην Ελλάδα, το 18% των ερωτηθέντων περιγράφει την οικονομική κατάσταση της χώρας ως «καλή» και το 81% ως «κακή».

Στις χώρες της Ευρωζώνης, η υποστήριξη για το ενιαίο νόμισμα παραμένει, κατά μέσο όρο, πολύ υψηλή στο 78%, έναντι 76% στην Ελλάδα, ενώ είναι ελαφρώς χαμηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (71%).

Το 55% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκή Ένωση αξίας 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, NextGenerationEU, μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση των τρεχουσών οικονομικών προκλήσεων.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική ανησυχία για τους ευρωπαίους πολίτες, αλλά λιγότερο από ό,τι στην αρχή του έτους. Το 27% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η «αύξηση τιμών – πληθωρισμός – κόστος διαβίωσης» είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή (–5% από τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο). Η διεθνής κατάσταση έρχεται δεύτερη με 25% (–3%), ακολουθούμενη από τη μετανάστευση (24%, +7%) και το «περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή» (22%, +2%). Ο ενεργειακός εφοδιασμός (16%, –10%) σημειώνει απότομη μείωση, υποχωρώντας από την 3η θέση στην 6η.

Για τους Έλληνες, τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μετανάστευση (25%) και ο ενεργειακός εφοδιασμός (25%), η διεθνής κατάσταση (23%), η οικονομική κατάσταση (22%) και οι τιμές – πληθωρισμός – κόστος ζωής (18%).

Στην ερώτηση «ποια είναι τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σας», το 45% στην Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε η «αύξηση τιμών – πληθωρισμός – κόστος ζωής» (–8%) και η «οικονομική κατάσταση» (18%, +1%), το «περιβάλλον και η αλλαγή του κλίματος» (16%, +2%), «η μετανάστευση» (14%, +5%.) και «η υγεία» (14%). Οι ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό μειώθηκαν κατακόρυφα (12%, –7%), πέφτοντας από τη 2η στην 5η θέση.

Οι Έλληνες πολίτες στα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, κατατάσσουν 1η την αύξηση των τιμών και τον πληθωρισμό (49%), 2η την οικονομική κατάσταση (35%) και 3η την υγεία (24%). Ακολουθούν η ανεργία (18%) και το μεταναστευτικό (13%).

Πηγή: ΑΠΕ–ΜΠΕ.

Σχετικές ειδήσεις