ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο καύσωνας πλήττει πλέον ολόκληρη την Ευρώπη - Πιέσεις στα συστήματα ενέργειας

Ο καύσωνας πλήττει πλέον ολόκληρη την Ευρώπη - Πιέσεις στα συστήματα ενέργειας
INTIME

Ο καύσωνας πλήττει πλέον ολόκληρη την Ευρώπη από τη Γερμανία έως τα Βαλκάνια, ασκώντας πιέσεις στα συστήματα ενέργειας και μεταφορών της περιοχής, καθώς ποτάμια όπως ο Ρήνος και ο Ροδανός επηρεάζονται.

H εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Γερμανίας προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα για «ακραίο θερμικό φαινόμενο στον Ανω Ρήνο». Παρόμοια προειδοποίηση εξέδωσε η ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία, με τον υδράργυρο στη Σαρδηνία να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο το βόρειο ημισφαίριο αυτό το καλοκαίρι, φέρνοντας καυτή ζέστη από την Κίνα έως το Τέξας, ενώ πλημμύρες πλήττουν τη Νέα Υόρκη και το Δελχί. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες δείχνουν ότι η Ευρώπη σπάει τα ρεκόρ που σημειώθηκαν πέρυσι.

Η ζέστη του καλοκαιριού και η υποχώρηση των υδάτων στον ποταμό Ρήνο, που είναι κρίσιμης σημασίας για τη μεταφορά ενεργειακών εμπορευμάτων στην Ευρώπη, παραμένουν στο επίκεντρο αυτόν τον μήνα. Ο δείκτης στο Kaub –ένα βασικό σημείο στον ποταμό δυτικά της Φρανκφούρτης– αναμενόταν να πέσει κάτω από 1 μέτρο χθες, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Υδάτων της Γερμανίας.

Πέρυσι τον Αύγουστο, ο δείκτης νερού στο Kaub έπεσε κάτω από τα 40 εκατοστά, ένα επίπεδο το οποίο πολλές φορτηγίδες θεώρησαν αντιοικονομικό για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Το κόστος μεταφοράς του ντίζελ από το κέντρο εμπορίας πετρελαίου του Ρότερνταμ σε ένα βασικό σημείο στον Ανω Ρήνο σημείωσε την Τρίτη τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο, καθώς η χαμηλή στάθμη του νερού περιορίζει τον όγκο που μπορούν να μεταφέρουν οι φορτηγίδες.

Η υπερθέρμανση μιας άλλης βασικής πλωτής οδού, του Ροδανού, είναι πιθανό να αναγκάσει την Electricite de France (EDF) να περιορίσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας σε ορισμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες της από σήμερα. Σύμφωνα με τους γαλλικούς κανονισμούς, η EDF πρέπει να μειώσει ή να σταματήσει την παραγωγή όταν οι θερμοκρασίες του ποταμού ξεπεράσουν ορισμένα επίπεδα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων δεν θα βλάψει το περιβάλλον όταν ξαναμπεί σε πλωτές οδούς.

Η Maxar Technologies αναμένει ότι το κύμα καύσωνα της Γερμανίας θα υποχωρήσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από θερμοκρασίες που θα φτάσουν στους 35,5 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, οι θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές αναμένεται να επιμείνουν σε μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης, με τα Βαλκάνια να παρουσιάζουν θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς, σύμφωνα με το Maxar.

Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σκανδιναβικές χώρες θα παρουσιάσουν χαμηλότερες θερμοκρασίες τις επόμενες 10 ημέρες. Το Λονδίνο θα είναι 4,2 βαθμούς κάτω από το κανονικό την Κυριακή και τη Δευτέρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε προηγουμένως τον πιο καυτό Ιούνιο που έχει καταγραφεί έως σήμερα.