ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: τα εκπτωτικά πακέτα που προσφέρουν οι εταιρείες - Τι περιλαμβάνουν

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: τα εκπτωτικά πακέτα που προσφέρουν οι εταιρείες - Τι περιλαμβάνουν
INTIME

Προσφορές που ξεκινούν µε έκπτωση 15% και σε ορισµένες περιπτώσεις, όπως για τους δικαιούχους του κοινωνικού τουρισµού, φθάνουν έως και 95% θα κάνουν από την ερχόµενη εβδοµάδα πολλές ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις. Ορισµένες εταιρείες περιλαµβάνουν µάλιστα προσφορές όχι µόνο για οικογένειες αλλά και για παρέες ή µεµονωµένους ταξιδιώτες.

Οι προσφορές έρχονται κατόπιν πρωτοβουλίας της κυβέρνησης προκειµένου να περιοριστεί το κόστος µετακίνησης στις διακοπές για τις ελληνικές οικογένειες.

Παρά το γεγονός ότι οι ακτοπλοϊκές εξακολουθούν να διαµηνύουν πως τα λειτουργικά έξοδά τους εν γένει έχουν αυξηθεί κατακόρυφα εξαιτίας του πληθωρισµού, ανταποκρίθηκαν στο αίτηµα της κυβέρνησης να στηρίξουν την προσπάθεια ελάφρυνσης του κόστους των µετακινήσεων.

Οι περισσότερες ακτοπλοϊκές διευκρινίζουν ότι παρέχεται η δυνατότητα σε όσους έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια να τα ακυρώσουν, ανάλογα µε τα προβλεπόµενα της πολιτικής ακυρώσεων της κάθε εταιρείας, και να εκδώσουν νέα µε χαµηλότερες τιµές, υπό τον περιορισµό της διαθεσιµότητας. Κάτι που στην παρούσα φάση της σεζόν χαρακτηρίζεται από πηγές της αγοράς ως επιεικώς ριψοκίνδυνο. Επιπλέον, καθώς οι πληρότητες των πλοίων για τα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο βρίσκονταν ήδη σε υψηλά επίπεδα, εκτιµάται πως µετά και τις προσφορές θα τείνουν να αγγίξουν το 100%. Αρκετές εταιρείες πάντως εκδίδουν από τώρα εισιτήρια µε µειωµένες τιµές για τα διαστήµατα που ισχύουν οι προσφορές.

Το σύνολο των ακτοπλόων εφαρµόζει τις προσφορές συνδυαστικά µε τις ισχύουσες µέχρι σήµερα. Ωστόσο, άλλες εταιρείες εφαρµόζουν τις παλιές προσφορές στις νέες τιµές που διαµορφώνουν οι νέες εκπτώσεις και άλλες το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση, οι προσφορές αναλυτικά αναµένεται να αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των εταιρειών έως και την Τρίτη.

Η Attica Group (Blue Star και Hellenic Seaways) ανακοίνωσε έκπτωση 20% για οικογένειες αλλά και παρέες 3 έως 5 ατόµων µε Ι.Χ. σε όλα τα δροµολόγια από Πειραιά για τα νησιά, µετάβασης και επιστροφής, από 17 Ιουλίου έως 10 Σεπτεµβρίου. Επιπλέον ανακοίνωσε έκπτωση 50% στα εισιτήρια κοινωνικού τουρισµού, µε αποτέλεσµα οι δικαιούχοι να πληρώνουν µόνο το 5% της αξίας του εισιτηρίου για όλους τους προορισµούς του οµίλου σε Κυκλάδες, Σαρωνικό, ∆ωδεκάνησα, Βόρειο Aιγαίο, Σποράδες και Κρήτη. Παράλληλα αυξάνει την έκπτωση για ταξίδια προς νησιά που έχουν επηρεαστεί από το προσφυγικό, όπως η Σάµος, η Λέρος, η Χίος, η Λέσβος και η Κως από 30% σε 40%, υπό την προϋπόθεση προσκόµισης αποδεικτικού διαµονής σε ξενοδοχείο των ως άνω προορισµών. Αυτές οι εκπτώσεις έρχονται να προστεθούν στις εκπτώσεις που προσφέρει παγίως, όπως έως 40% για 596.000 µέλη του προγράµµατος Seasmiles, 50% σε 100.000 εισιτήρια για συνδροµητές Cosmote και Vodafone, 20% σε 125.000 εισιτήρια οικονοµικής θέσης, 50% σε φοιτητές, πολυτέκνους, συνταξιούχους ΝΑΤ, παιδιά και οµαδικές µετακινήσεις κ.ά.

Η Minoan Lines αναµένεται να ανακοινώσει έκπτωση 20% για τριµελείς και τετραµελείς οικογένειες σε οικονοµική θέση µε Ι.Χ. για τα συµβατικά πλοία της και παράταση –µε ενδεχόµενη µεταβολή του ποσοστού της έκπτωσης– για την προσφορά -20% για το ταχύπλοο «Santorini Palace» στις Κυκλάδες.

Η Seajets ανακοίνωσε ότι για το διάστηµα από τη 18η Ιουλίου και για ταξίδια έως και τη 18η Σεπτεµβρίου θα προσφέρει έκπτωση 30% στα εισιτήρια επιστροφής τετραµελών οικογενειών σε έναν µεγάλο αριθµό δροµολογίων, ήτοι έκπτωση 15% συνολικά, και έκπτωση 20% σε όλα τα εισιτήρια για µόνιµους κατοίκους νησιών, ενώ το ποσοστό αυτής της έκπτωσης διευρύνεται στο 40% για τους κατοίκους ∆ωδεκανήσων και τη γραµµή της εταιρείας από τη Σητεία. Επίσης προσφέρει έκπτωση 30% στα εισιτήρια επιστροφής για τρίτεκνες οικογένειες σε συγκεκριµένα δροµολόγια (-15% στο σύνολο), ενώ διατηρεί την έκπτωση 50% που ισχύει για τους πολυτέκνους.Για ορισµένες γραµµές που δεν περιλαµβάνονται στις παραπάνω εκπτώσεις προσφέρεται έκπτωση 25% στα εισιτήρια επιστροφής. Ακόµη προσφέρει εκπτώσεις από 30% έως και 50% στα εισιτήρια επιστροφής για ταξίδια του πραγµατοποιούνται αυθηµερόν από Πάρο προς Μύκονο, από Νάξο προς Μύκονο και από Πάρο προς Τήνο, ενώ εξετάζει, σύµφωνα µε την ανακοίνωσή της, σε συνεργασία µε τα αρµόδια υπουργεία την άµεση χορήγηση έκπτωσης 15% στους δικαιούχους του market pass. Αυτές οι εκπτώσεις προσφέρονται επιπλέον των προσφορών που ήδη κάνει η Seajets.

Η Golden Star Ferries ανακοίνωσε ότι για το διάστηµα από 17 Ιουλίου έως και 10 Σεπτεµβρίου θα προσφέρει κάθε Τρίτη έκπτωση 20% µε τα συµβατικά πλοία της σε όλα τα ατοµικά εισιτήρια (οικονοµική και διακεκριµένη θέση, καθώς και αεροπορικού τύπου κάθισµα), σε αυτοκίνητα και δίκυκλα.

Η Fast Ferries κάθε Τετάρτη και για το διάστηµα από 19/7/2023 και έως 6/9/2023 θα προσφέρει έκπτωση 20% σε όλα τα δροµολόγιά της από Ραφήνα προς Ανδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο, καθώς και στα δροµολόγια της επιστροφής προς Ραφήνα. Η έκπτωση ισχύει σε όλες τις διαδροµές από και προς Ραφήνα, για όλες τις θέσεις επιβατών, καθώς και στα εισιτήρια Ι.Χ. επιβατικών οχηµάτων και µοτοσικλετών.