ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέα μέτρα για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα

Έρχονται νέα μέτρα για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα
INTIME

Δέκα χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση του ηλεκτρονικού ελέγχου των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, που υπολογίζονται σε 500.000, ο νόμος παραμένει ανεφάρμοστος.

Σύμφωνα πάντως με τη δέσμευση που ανέλαβε ο νέος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο νόμος θα αναθεωρηθεί προκειμένου η ΑΑΔΕ να επιβάλλει απευθείας τα πρόστιμα, χωρίς αυτά να χρειάζεται να επιδοθούν, ανοίγοντας τον δρόμο και για την ενεργοποίηση του νόμου πριν από τα τέλη του χρόνου.

Τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις πρόστιμα είναι:

  • 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ.
  • 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω.
  • 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κ.εκ..
  • 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 κ.εκ. και άνω

Για την πληρωμή του οφειλόμενου παραβόλου έχει δημιουργηθεί παράβολο από την ΑΑΔΕ για κάθε ΑΦΜ ιδιοκτήτη, το οποίο φέρει τον ίδιο αριθμό με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης.

Στα οχήματα που εντοπίζονται ως ανασφάλιστα, θα αποστέλλεται ειδοποίηση, στο οποίο θα καλείται ο κάτοχος εντός 8 ημερών να πληρώσει το ανάλογο παράβολο και να ασφαλίσει το όχημά του καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα του επιβάλλεται μεγάλο χρηματικό πρόστιμο και πιθανών και αφαίρεση πινακίδων.