ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρευνες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρευνες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών
INTIME

Έρχονται μέτρα για την αντιμετώπιση των επιτηδείων που αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος, χωρίς να βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.

Σε ό,τι αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές η πολιτική ηγεσία επιδιώκει να εντοπίσει εκείνους που εκδηλώνουν σε τακτική βάση συμπεριφορά αποφυγής πληρωμών των λογαριασμών ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται είναι αφενός η δημιουργία ενός Τειρεσία για την ηλεκτρική ενέργεια, ενός συστήματος δηλαδή αντίστοιχου με εκείνου των τραπεζών, όπου θα καταγράφονται οι οφειλέτες των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και θα επισημαίνονται εκείνοι οι οποίοι συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ανάλογη πρόταση έχει κάνει και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και είναι το σύστημα Debt Flagging.

Πέραν αυτού, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αφού εντοπιστούν οι οφειλέτες, το υπουργείο Ενέργειας θα επιδιώξει τη διασταύρωση μέσω των φορολογικών αρχών της οικονομικής τους κατάστασης. Δηλαδή αν διαθέτουν υψηλά εισοδήματα ή και μεγάλη ακίνητη και λοιπή περιουσία να έρχονται τότε αντιμέτωποι και με τις συνέπειες του νόμου. Προς τούτο, λένε οι πληροφορίες, φέρεται να υπάρχει ήδη συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει και θεσμικό πλαίσιο για τον περιορισμό του φαινομένου ενεργειακού τουρισμού, δηλαδή όσων εσκεμμένως αλλάζουν συχνά προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς και να αποφεύγουν την ποινή της αποκοπής της παροχής ηλεκτροδότησης. Σήμερα, η συγκεκριμένη κατηγορία των καταναλωτών βρίσκει χώρο για αυτή τη συμπεριφορά εκμεταλλευόμενη το «παράθυρο» στη νομοθεσία που έχει ανοίξει μετά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ.