ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορυφαία απειλή για την παγκόσμια οικονομία οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Κορυφαία απειλή για την παγκόσμια οικονομία οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι
AP

Οι γεωπολιτικές εντάσεις θεωρούνται η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, σύμφωνα με πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της Oxford Economics, στην οποία συμμετείχαν 127 επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, περίπου το 36% των επιχειρήσεων δήλωσε πως οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως τα ζητήματα σχετικά με την Ταϊβάν, τη Νότιο Κορέα και τη σχέση Ρωσίας - ΝΑΤΟ, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία. Αντιθέτως, σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του Απριλίου σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες θεωρούσαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ανέκυπτε είτε από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής είτε από το ξέσπασμα μιας ευρείας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Παρότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να θεωρούν ότι ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί έναν σοβαρό και αξιοσημείωτο κίνδυνο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, εντούτοις δείχνουν πλέον περισσότερο αισιόδοξες για την αποκλιμάκωσή του. «Οι επιχειρήσεις προσδοκούν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 3,7% το 2024, 0,2% χαμηλότερα από την πιο πρόσφατη πρόβλεψή μας», δήλωσε από την πλευρά του ο Τζέιμι Τόμσον, συντάκτης της σχετικής έρευνας της Oxfrord Economics. «Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υποχώρησαν σημαντικά, ανατρέποντας τις αυξήσεις που καταγράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια», προσέθεσε.

Στην έρευνα φαίνεται επίσης πως αμβλύνονται οι ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα. Βέβαια, μετά τις καταρρεύσεις των τραπεζών, οι οποίες είχαν λάβει χώρα φέτος τον Μάρτιο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος φόβος. Συν τοις άλλοις, περίπου το 30% των ερωτηθέντων συνεχίζει να θεωρεί πως ο μέγιστος κίνδυνος το επόμενο διάστημα είναι η σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών ή το ξέσπασμα μιας ευρείας οικονομικής κρίσης σε διεθνή κλίμακα, όπως αναφέρει το CNBC.

Ωστόσο, αναφορικά με την προσεχή πενταετία, οι γεωπολιτικές εντάσεις θεωρούνται επίσης βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία από το 60% των ερωτηθέντων. «Μια κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσε να πυροδοτήσει σημαντική αντιστροφή της τάσης της παγκοσμιοποίησης, τόσο για τις εμπορικές συναλλαγές όσο και για τις δραστηριότητες του χρηματοπιστωτικού συστήματος », όπως δήλωσε ο Τζέιμι Τόμσον. Η απ ο παγκοσμιοποίηση είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κίνδυνος που εντοπίζεται στην έρευνα της Oxford Economics.

Τέλος, περίπου το 25% από τις συμμετέχουσες εταιρείες θεωρεί ότι ύψιστος κίνδυνος θα ανακύψει από τις μειώσεις επιτοκίων την επόμενη πενταετία.