ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση οφειλών: Έρχεται «112» για τους οφειλέτες και τους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους

Ρύθμιση οφειλών: Έρχεται «112» για τους οφειλέτες και τους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους

Άλλα... κόλπα από την ΑΑΔΕ υπό το φόβο να χαθούν εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία.

H ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο έναν αυτόματο μηχανισμό ενημέρωσης των οφειλετών ειδοποιώντας τους ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση στην οποία έχουν ενταχθεί ενώ σχεδιάζει και μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται για τις υποχρεώσεις τους.

Με τη χρήση των δυο εργαλείων, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός επιδιώκει να βοηθήσει τους φορολογούμενους να διατηρούν τις ρυθμίσεις οφειλών χωρίς να επιβαρύνονται με τόκους και πρόσθετα τέλη και να γλυτώνουν τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Οι αυτόματες ενημερώσεις

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει την ενεργοποίηση ενός αυτόματου μηχανισμού που θα ειδοποιεί τους φορολογουμένους που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση. Ο μηχανισμός θα ειδοποιεί κάθε φορολογούμενο που έχει ενεργή ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών και ξεχνάει να καταβάλει τη δόση της ρύθμισης ώστε να προβεί στην πληρωμή της.

Ταυτόχρονα θα ενημερώνεται για τις συνέπειες που κινδυνεύει να υποστεί στην περίπτωση απένταξης από τη ρύθμιση οφειλών. Επίσης ο οφειλέτης θα ενημερώνεται και στην περίπτωση που έχει πληρώσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση της ρύθμισής του και βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης όπως και για την προθεσμία υποβολής μιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή μιας δήλωσης ΦΠΑ και δεν την έχει ακόμη υποβάλει.

Συνέπειες απώλειας ρύθμισης

Ο οφειλέτης θα ενημερώνεται με μήνυμα για τις συνέπειες που θα έχει εάν χάσει τη ρύθμιση στην οποία έχει ενταχθεί. Αυτό σημαίνει ότι :

  • Ολο το ανεξόφλητο ποσό της οφειλής του θα καταστεί άμεσα απαιτητό από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
  • Θα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με την επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
  • Θα χάσει και τα υπόλοιπα ευεργετήματα της ρύθμισής του όπως η δυνατότητα λήψης φορολογικής ενημερότητας περιορισμένης διάρκειας ισχύος, η αναστολή των διαδικασιών άσκησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή οφειλών στη φορολογική διοίκηση.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, εάν ο οφειλέτης:

  • Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,
  • δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής 15% μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης,
  • δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους,
  • δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά, (ανεξάρτητα από την υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης στην οποία έχουν βεβαιωθεί),
    έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση. Ως ελλιπής νοείται η μη υποβολή των απαραίτητων ή των τυχόν συμπληρωματικά αιτηθέντων στοιχείων ή πληροφοριών.

Νέα εφαρμογή για κινητά

Με τη νέα εφαρμογή για τα κινητά οι φορολογούμενοι θα μπορούν να βλέπουν τη φορολογική τους εικόνα ή διαφορετικά το προφίλ, να πληρώνουν τις οφειλές τους και να λαμβάνουν ενημερώσεις και προσωποποιημένες ειδοποιήσεις για επερχόμενες υποχρεώσεις τους.

Ουσιαστικά η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί και ως φορολογικό ημερολόγιο, το οποίο θα είναι προσωποποιημένο για κάθε φορολογούμενο. Ο επαγγελματίας, για παράδειγμα, θα λαμβάνει ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Εάν μέχρι, για παράδειγμα, τις 30 Απριλίου δεν έχει πληρώσει το ΦΠΑ, θα λαμβάνει μήνυμα υπενθύμισης .

Από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με τη νέα εφαρμογή αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι εμπρόθεσμες πληρωμές, δεδομένου ότι πολλοί φορολογούμενοι, όπως προκύπτει και από τις ενημερώσεις που λαμβάνουν από τις τράπεζες, πληρώνουν με καθυστέρηση δύο ή τριών ημερών, κάτι που αποδίδεται σε ολιγωρία και όχι σκοπιμότητα.

Πηγή: Ημερησία