ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youth Pass, επιταγή ακρίβειας και τα άλλα 4 μέτρα της κυβέρνησης κόντρα στις ανατιμήσεις

Youth Pass, επιταγή ακρίβειας και τα άλλα 4 μέτρα της κυβέρνησης κόντρα στις ανατιμήσεις
EUROKINISSI.

Οι έξι κοινωνικές παροχές της κυβέρνησης προς τους πολίτες, έως τα Χριστούγεννα.

Πέραν του όποιου έκτακτου επιδόματος που θα δοθεί από την κυβέρνηση, ο σχεδιασμός προχωρά και για τις υπόλοιπες παροχές προς τους πολίτες. Τα κρατικά ταμεία ανοίγουν για έξι πακέτα στήριξης έως τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα, αρχίζει σήμερα (06/11) η καταβολή του Market Pass 2 για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ενώ, αναμένεται και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης στους αγρότες.

Επίσης, από την 1η Δεκεμβρίου, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα καταβληθεί τα Χριστούγεννα, αυξάνεται κατά 8%, ενώ, διευρύνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Σήμερα, αρχίζει από τα 200 ευρώ και φθάνει έως τα 400 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Με την αύξηση, το ποσό θα κυμαίνεται από 216 ευρώ έως 432 ευρώ.

Επιπλέον, την 9η Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα αιτήσεων για το Youth Pass των 150 ευρώ, το οποίο θα λάβουν περίπου 200.000 δικαιούχοι, ηλικίας 18 και 19 ετών. Ακόμη, τα νοικοκυριά περιμένουν την καταβολή της προκαταβολής του επιδόματος θέρμανσης, που θα δοθεί έως την 22α Δεκεμβρίου, σε όσους κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα myθέρμανση έως και την 8η Δεκεμβρίου.

Τέλος, όσον αφορά τους συνταξιούχους, σχεδόν 742.000 δικαιούχοι που δε θα δουν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς, αναμένεται να εισπράξουν οικονομική ενίσχυση από 100 ευρώ έως 200 ευρώ μέσα από το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Youth Pass: Πώς θα λάβουν οι δικαιούχοι τα 150 ευρώ – Πώς γίνονται οι αιτήσεις

Το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Λίγο πριν ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων, οι νέοι πρέπει να ξέρουν τα παρακάτω:

  • Δικαιούχοι του Youth Pass είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους, εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.
  • Για τη χορήγηση της ενίσχυσης δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

Οι αιτήσεις για το Youth Pass

Αίτηση στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr μπορούν να κάνουν, οι νέοι που συμπλήρωσαν είτε το 18ο έτος είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους, από 01 Ιανουαρίου 2022 έως και 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.

Η είσοδος του δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησης του δικαιούχου με τη χρήση των κωδικών TAXISNET.

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, ο δικαιούχος καταχωρίζει στα εμφανιζόμενα στο σύστημα πεδία τα στοιχεία επικοινωνίας, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, το πιστωτικό ίδρυμα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού.

Η διαδικασία έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των ΚΕΠ, από πιστοποιημένο υπάλληλο, κατόπιν σχετικής αίτησης του φυσικού προσώπου – δικαιούχου, καθώς και μέσω εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου, βάσει του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Ο υπάλληλος του ΚΕΠ μπαίνει στην εφαρμογή κατόπιν αυθεντικοποίησης με χρήση των «Κωδικών Δημόσιας Διοίκησης» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 29810 ΕΞ 2020 (Β’ 4798) απόφαση του Υπουργού Επικρατείας. Στη συνέχεια, ο υπάλληλος καταχωρίζει στα πεδία που εμφανίζονται στο σύστημα:

  • Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του φυσικού προσώπου,
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του φυσικού προσώπου, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και
  • το πιστωτικό ίδρυμα που επιλέγει το φυσικό πρόσωπο, και αιτείται για λογαριασμό του φυσικού προσώπου την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού.

Επιταγή ακρίβειας: Στα «σκαριά» το έκτακτο επίδομα πριν τα Χριστούγεννα – Ποιοι θα λάβουν τα 250 ευρώ

Όπως επισημάνθηκε παραπάνω, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να δοθεί και φέτος σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, το έκτακτο οικονομικό βοήθημα για την αντιμετώπιση του «κύματος» ακρίβειας.

Η επιταγή ακρίβειας θα είναι μία χρηματική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά και άλλες κατηγορίες πολιτών και εκείνους που εισπράττουν σε μηνιαία βάση το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Το μέτρο θα περιλαμβάνει:

  • 800.000 Οικογένειες με παιδιά
  • 205.000 Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • 182.000 Άτομα με αναπηρία
  • 100.000 Μακροχρόνια άνεργοι (μη επιδοτούμενοι)

Οι άνεργοι

Για τους 100.000 μακροχρόνια ανέργους (μη επιδοτούμενους) με εγγεγραμμένη ανεργία στην ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) από 12 έως 24 μήνες, την τελευταία φορά που τους είχε δοθεί έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ είχαν θεσπισθεί τα εξής κριτήρια εισοδήματος:

  • Μέχρι 9.600 ευρώ για τους άγαμους
  • Έως 16.800 ευρώ για τους έγγαμους.

Σχετικές ειδήσεις