ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις χηρείας: Αποκαθίστανται αδικίες για 400.000 συνταξιούχους

Συντάξεις χηρείας: Αποκαθίστανται αδικίες για 400.000 συνταξιούχους

Διόρθωση αδικιών στις συντάξεις χηρείας σχεδιάζει η κυβέρνηση. 

Με σχέδιο του υπουργείου Εργασίας η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αποκαταστήσει αδικίες και αστοχίες στις συντάξεις χηρείας που προέκυψαν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Τις αλλαγές προδιέγραψε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη και της Μαρίας Αναστασοπούλου, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης

Ειδικότερα, στα σκαριά είναι η ακύρωση των αναδρομικών περικοπών σε περίπου 60.000 συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες απονεμήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 και μειώθηκαν από το 70% της σύνταξης του θανόντος στο 30%, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής. Αν δεν υπάρξει η κυβερνητική πρωτοβουλία, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας θα κληθούν να επιτρέψουν έως και 15.000 ευρώ, λόγω τριετίας σε 60.000 δικαιούχους.

Με βάση τον νόμο, η σύνταξη χηρείας ισούται με το 70% της σύνταξης του θανόντος και λαμβάνεται επί μία τριετία. Εφόσον παρέλθει η τριετία το ποσό της σύνταξης μειώνεται κατά 50%, με αποτέλεσμα η σύνταξη να περιορίζεται στο 35% της σύνταξης του θανόντος. Η περικοπή πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020, εάν ο δικαιούχος σήμερα εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

Επίσης, για τις συντάξεις χηρείας αναμένεται η εφαρμογή σώρευσης συντάξεων για τη χορήγηση μίας εθνικής σύνταξης όταν υπάρχουν δύο δικαιώματα σύνταξεις λόγω θανάτου και γήρατος ή θανάτου και αναπηρίας. Όπως αποκαλύπτει το ίδιο δημοσίευμα, με το σχέδιο του υπουργείου θα καταργηθεί η δεύτερη εθνική σύνταξη για τις νέες απονομές διπλών συντάξεων και για τις παλιές συντάξεις χηρείας που συγκαταβάλλονται με δεύτερη σύνταξη εξετάζεται να μετατραπεί η μία από τις δύο εθνικές συντάξεις σε προσωπική διαφορά. Με αυτόν τον τρόπο οι παλιοί δικαιούχοι θα γλιτώσουν τη μείωση, αλλά αυτομάτως θα μείνουν εκτός αυξήσεων.

Να σημειωθεί εδώ πως ο δικαιούχος που συνταξιοδοτείται μπορεί να επιλέξει ποια από τις δύο συντάξεις θα περιοριστεί στο 50%, ώστε να επιλέξει το πιο μικρό ποσό και να αποφύγει τις μεγάλες απώλειες στο εισόδημά του.

Η τρίτη αλλαγή για τις συντάξεις χηρείας έχει να κάνει με την επαναφορά για τους διπλοσυνταξιούχους του δικαιώματος να επιλέγουν την περικοπή μετά την τριετία στη μικρότερη από τις δύο συντάξεις, αντί να κόβεται η σύνταξη χηρείας που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τις δύο συντάξεις.

Υπενθυμίζεται πως το 2020 κόπηκαν οι συντάξεις χηρείας για 5.500 δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα, χωρίς προειδοποίηση, με αποτέλεσμα να προκληθεί οργή και ο ΕΦΚΑ να επιστρέψει πίσω τα ποσά στους δικαιούχους.