ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλασιασμός της μείωσης φόρου προβλέπεται για την ανακαίνιση κτιρίων

Διπλασιασμός της μείωσης φόρου προβλέπεται για την ανακαίνιση κτιρίων

Βελτιωμένη ρύθμιση στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει διπλασιασμό μείωσης φόρου εισοδήματος για ανακαινίσεις κτιρίων

Διπλασιάζεται η μείωση φόρου εισοδήματος στις 3.200 ευρώ ετησίως, από τις 1.600 ευρώ που ισχύει σήμερα, στους φορολογούμενους που θα προχωρήσουν σε δαπάνες αναβάθμισης και ανακαίνισης κτιρίων. Πρόκειται για διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει μείωση φόρου εισοδήματος κατανεμημένη σε διάστημα πέντε ετών.

Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη αναφέρει ότι οι δαπάνες για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, αλλά πλέον και η αγορά σχετικών αγαθών, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου. Ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης έχει ορισθεί το ποσό των 16.000 ευρώ.

Ισόποση κατανομή

Έτσι οι δαπάνες κατανέμονται ισόποσα σε περίοδο πέντε ετών και μειώνουν αντίστοιχα τον φόρο εισοδήματος του φορολογουμένου έως 3.200 ευρώ ανά έτος. Με το υφιστάμενο καθεστώς η έκπτωση ανέρχεται στο 40% των δαπανών με ανώτατο όριο (δαπάνης) τα 16.000 ευρώ. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι για εργασίες της τάξης των 16.000 ευρώ έχουν έκπτωση 40% δηλαδή 6.400 ευρώ, ποσό το οποίο θα κατανεμηθεί ισόποσα σε τέσσερα χρόνια. Εξαιρείται από την έκπτωση το κόστος των υλικών ενώ με τη νέα ρύθμιση τα υλικά περιλαμβάνονται στην έκπτωση.

Πληρωμές μέσω τράπεζας

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πληρωμή των εργασιών πρέπει να έχει γίνει μέσω τραπεζικού συστήματος. Οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking ή μέσω λογαριασμού πληρωμών παρόχων υπηρεσιών πληρωμών ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού.

Δικαιούχοι

Το κίνητρο αφορά όλα τα κτίρια ανεξάρτητα από τη χρήση τους αρκεί να βρίσκονται στην Ελλάδα και οι υπηρεσίες να παρέχονται από επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Ελλάδα ή που διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση σε αυτήν.

Τη μείωση του φόρου απολαμβάνει ο φορολογούμενος που έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας στο κτίριο στο οποίο πραγματοποιούνται οι «επιλέξιμες δαπάνες» που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμισή του για το οικείο φορολογικό έτος.

Δικαιούχοι της μείωσης φόρου είναι και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ψιλής κυριότητας επί ακινήτου, με την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα αυτά χρησιμοποιούν το εν λόγω ακίνητο είτε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είτε ως έδρα ή υποκατάστημα για την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.Το κίνητρο παρέχεται και για δαπάνες κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών, οι οποίες θα επιμερίζονται στους δικαιούχους ανάλογα με τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας τους.

Ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση

Οι δαπάνες λήψης υπηρεσιών οι οποίες αναγνωρίζονται στη μείωση φόρου εισοδήματος, είναι:

  • Ενεργειακές, π.χ. τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, εγκατάσταση διατάξεων αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης κ.λπ.
  • Λειτουργικές – αισθητικές, π.χ. τοποθέτηση/αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης, ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, συντήρηση/επισκευή στέγης, επισκευή τοιχοποιίας/χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων, τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης, αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα, εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.