ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Με «καπέλο» φεύγουν από τον παραγωγό φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο

Ακρίβεια: Με «καπέλο» φεύγουν από τον παραγωγό φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο

Οι τιμές σε βασικά είδη ανάγκης εξακολουθούν να «καίνε», από τη στιγμή που τα προϊόντα φεύγουν πανάκριβα από τον παραγωγό.

Με τις ανατιμήσεις να «εξαφανίζουν» το μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών, το πρόβλημα της συνεχούς αύξησης του κόστους σε βασικά αγαθά συνεχίζει να αποτελεί «σπαζοκεφαλιά» για τους πολίτες αλλά και την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί μέσω παρεμβάσεων (η σήμανση «Μόνιμη μείωση τιμής» αποτελεί την τελευταία χρονικά) να προσφέρει στήριξη έναντι του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, προϊόντα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο φεύγουν ολοένα και ακριβότερα από τους παραγωγούς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι αυτό το ανοδικό «ράλι» οφείλεται τόσο στην αύξηση του κόστους των μηχανημάτων και των μεταφορών, όσο και τον καιρό (από τη μία ξηρασία και από την άλλη, φυσικές καταστροφές).

Το δωδεκάμηνο 2022 – 2023, τα φρούτα και τα λαχανικά έφυγαν από το χωράφι με τιμή αυξημένη κατά 18,5%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αναλυτικά, τα λαχανικά και κηπευτικά κοστίζουν έως και 31% περισσότερο, τα φρούτα κατά 25% και το ελαιόλαδο κατά… 106,8%, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Σχετικές ειδήσεις