ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιόακιμ Νάγκελ: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται κοντά στο ανώτατο επιτόκιο»

Γιόακιμ Νάγκελ: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται κοντά στο ανώτατο επιτόκιο»
AP.

«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε αυτό το επίπεδο», τόνισε ο Πρόεδρος της Bundesbank.

Σήμερα (22/11), ο Γιόακιμ Νάγκελ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται κοντά στην κορύφωση του κόστους δανεισμού της, αν και πιθανή νέα «έξαρση» του πληθωρισμού θα οδηγήσει δυνητικά σε περαιτέρω σύσφιξη.

«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή το τελικό επιτόκιο. Νομίζω ότι θα παραμείνουν σταθερά, για λίγο καιρό», τόνισε ο κορυφαίος αξιωματούχος νομισματικής πολιτικής της Γερμανίας, μιλώντας σε φοιτητές στο Μιλάνο.

«Νομίζω ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά, για λίγο καιρό»

Οι συνεχόμενες επιτοκιακές αυξήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το τελευταίο διάστημα έχουν οδηγήσει τους περισσότερους παρατηρητές να προβλέπουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρόκειται να αυξήσουν ξανά το κόστος δανεισμού. Οι αξιωματούχοι παρέμειναν σε στάση αναμονής τον Οκτώβριο και η Πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ, επεσήμανε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι δεν αναμένεται μείωση μέσα στα επόμενα δύο τρίμηνα.

Οι αγορές δεν έχουν πεισθεί, «ποντάροντας» σε μείωση του επιτοκίου ήδη από τον Απρίλιο, μία ιδέα την οποία έχουν απορρίψει τα «γεράκια» του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως ο Γιόακιμ Νάγκελ. «Υπάρχουν ακόμη ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν ακόμη κύκλο πληθωρισμού. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα ακολουθήσει», τόνισε.

Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Νάγκελ υπογράμμισε ότι υποστηρίζει την αναθεώρηση αυτών.

«Πιστεύω ότι αυτή είναι η άποψη που επικρατεί παντού στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και αλλού, ότι πρέπει να βρούμε ένα πλαίσιο, το οποίο θα είναι ισχυρό, αλλά θα λειτουργεί για όλους. Θα πρέπει να υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού για κάθε χώρα, ώστε να φθάσουμε σε κανόνες που θα οδηγήσουν τα δημοσιονομικά χρέη σε ευθυγράμμιση».

Ο Γιόακιμ Νάγκελ προέβλεψε ότι παρά την αντιπαράθεση στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Οικονομικών θα οδηγηθούν σε μία κοινή συμβιβαστική λύση.

«Μάθαμε πριν από δεκαπέντε χρόνια πόσο περίπλοκη μπορεί να γίνει η κατάσταση, όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχουν αυτοπεποίθηση. Πρέπει να βρούμε ένα πλαίσιο που να είναι ισχυρό, αλλά και να λειτουργεί για όλους, με τον παλιό τρόπο, επί 25 χρόνια», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της Bundesbank.

Σχετικές ειδήσεις