ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσάπαλος: «Δεν «αγοράζω» το επιχείρημα της φοροεπιδρομής»

Τσάπαλος: «Δεν «αγοράζω» το επιχείρημα της φοροεπιδρομής»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε, πως το ν/σ δεν έχει στόχο τη φοροεπιδρομή και εξήγησε πως η συνεισφορά των ελευθέρων επαγγελματιών υπολείπεται των Ευρωπαίων συναδέρφων τους

Στο επίκεντρο έντονων αντιδράσεων βρίσκεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ιδιαίτερα από τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε, πως το ν/σ δεν έχει στόχο τη φοροεπιδρομή και εξήγησε πως η συνεισφορά των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση το ΑΕΠ στα συνολικά φορολογικά έσοδα σήμερα στη χώρα μας είναι 0,8%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 2,2.

«Με αυτή την παρέμβαση το 0,8 το κάνουμε ένα 1,1. Δεν προσεγγίζουμε καν τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη συνεισφορά των ελευθέρων επαγγελματιών. Επομένως, εγώ δεν μπορώ να «αγοράσω» εντός εισαγωγικών αυτό το επιχείρημα ότι κάνουμε φοροεπιδρομή».

Απαντώντας στην ερώτηση πως όταν λαμβάνεται ένα οριζόντιο μέτρο δεν είναι σαν να «θεωρείτε τους ελεύθερους επαγγελματίες κλέφτες;», ο κ. Τσάπαλος αντέτεινε πως «όταν δίνουμε τόσες πολλές εξαιρέσεις, τόσες πολλές διευκολύνσεις σε ειδικές κοινωνικές ομάδες, όταν δίνουμε εξαιρέσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες που ξεκινούν τώρα την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, όταν λέμε σε εκείνους που έχουν αυξημένο τζίρο ή περισσότερους υπαλλήλους ή έχουν περισσότερα χρόνια στην αγορά να πληρώσουν παραπάνω από κάποιους οι οποίοι είναι τώρα πρόσφατοι, τότε δεν μιλάμε για ένα οριζόντιο μέτρο».

Αναφορικά με τις οικονομικές προσδοκίες της κυβέρνησης από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Τσάπαλος είπε ότι είναι γύρω στα 550 εκατ. ευρώ. Στην επισήμανση πως ο «κ. Στουρνάρας είχε πει ότι εμείς εδώ οι Έλληνες δηλώνουμε 80 δισ. και ξοδεύουμε 140 – υπάρχει δηλαδή ένα κενό 60 δισ – κι εσείς μας λέτε ότι θα εισπράξετε 500 εκατομμύρια, άρα τα υπόλοιπα πού είναι;», ο κ. Τσάπαλος επεξήγησε πως τα συγκεκριμένα έσοδα θα έρθουν μόνο από τους ελεύθερους επαγγελματίες και πως στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής «υπάρχουν άλλα 10 μέτρα όπου αν συνδυαστούν όλα μαζί θα αποφέρουν ακόμα περισσότερα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

«Προβλέπουμε ότι σταδιακά μόνο από την καταπολέμηση του κενού ΦΠΑ, δηλαδή της μείωσης του φαινομένου, το να μην καταλήγει στα κρατικά ταμεία ο ΦΠΑ που οφείλει να καταβάλλεται, θα καταφέρουμε σταδιακά μέχρι το 2027 να βάλουμε στα κρατικά ταμεία επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Χώρια όσα επιπλέον χρήματα θα προκύψουν από τη ρύθμιση του καθεστώτος των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων», πρόσθεσε. Ξεκαθάρισε δε ότι ο κ. Στουρνάρας «δεν περιέγραψε και τα 60 δισ. ως προϊόν φοροδιαφυγής, αλλά ως ένα ποσό το οποίο μέσα του κρύβει μία εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Οι δικές μας εκτιμήσεις είναι ότι η φοροδιαφυγή στη χώρα μας κυμαίνεται μεταξύ 9 και 12 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει πλήρως τη φοροδιαφυγή ακόμη και οι πιο προηγμένοι φορολογικά», τόνισε ο κ. Τσάπαλος.