ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεβεγιόν με ...νεράκι αντί για σαμπάνια - «Χρυσός» και ο αφρώδης οίνος

Ρεβεγιόν με ...νεράκι αντί για σαμπάνια - «Χρυσός» και ο αφρώδης οίνος

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καταγράφονται ελλείψεις οι οποίες αποδίδονται στον συνδυασμό κλιματικής αλλαγής, υψηλής ζήτησης και μειωμένης παραγωγής στα διάσημα σταφύλια της Καμπανίας

Το πρωτοχρονιάτικο - κυρίως - ρεβεγιόν συνοδευται από το άνοιγμα της σαμπάνιας για την υποδοχή του νέου χρόνου, σε ένα διάλειμμα πολυτέλειας για πολλούς.

Ακόμα όμως κι αυτό φέτος βρίσκεται σε «σοβαρό» κίνδυνο, καθώς παρατηρείται έλλειψη που οδηγεί μαθηματικά την τιμή της σε αύξηση.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καταγράφονται ελλείψεις οι οποίες αποδίδονται στον συνδυασμό κλιματικής αλλαγής, υψηλής ζήτησης και μειωμένης παραγωγής, στα διάσημα σταφύλια της Καμπανίας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η αρμόδια επιτροπή επαγγελματιών σαμπάνιας μείωσε την παραγωγή της κατά 20% ώστε να την προστατεύσει από ενδεχόμενο κατάρρευσης.

Ωστόσο το διάστημα 2020 -2021 καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων κατά 64%, ενώ τον επόμενο χρόνο η παγκόσμια κατανάλωση έσπασε ρεκόρ με 326 εκατομμύρια.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και η λιγοστή συγκομιδή είχαν ως αποτέλεσμα τώρα στα τέλη του 2023 το απόθεμα να είναι μειωμένο.

Στη Γαλία, πατρίδα της σαμπάνιας, στην Ισπανία, αλλά και στις χώρες της Ασίας, είναι αυξημένη η ζήτηση για τον αφρώδη οίνο, καθώς όλο και περισσότεροι το επιλέγουν για να συνοδεύσουν ακόμα και τα γεύματά τους, πέρα από τα εορταστικά ρεβεγιόν.