ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμολόγια ρεύματος: Στο μπλε στρέφονται πολλοί καταναλωτές - Μειώνουν την τιμή οι πάροχοι

Τιμολόγια ρεύματος: Στο μπλε στρέφονται πολλοί καταναλωτές - Μειώνουν την τιμή οι πάροχοι

Για ποιο λόγο οι καταναλωτές επιλέγουν το μπλε, σταθερό τιμολόγιο ρεύματος

Το μπλε τιμολόγιο φαίνεται πως έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές στους καταναλωτές, που το επιλέγουν, απορρίπτοντας την πρόταση του υπουργείου για το πράσινο, ειδικό τιμολόγιο και ενδίδοντας στο σταθερό τιμολόγιο ρεύματος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, οι καταναλωτές δεν θέλουν να ρισκάρουν και αρκετοί επιλέγουν το μπλε, σταθερό τιμολόγιο, το οποίο παρόλο που φέρεται ως το ακριβότερο από τα τέσσερα νέα χρωματιστά τιμολόγια, τους δίνει μία ασφάλεια, όπως δηλώνουν, αφού δεν χρειάζεται να ελέγχουν κάθε μήνα τις τιμές, καθώς για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο συμφωνούν με τον πάροχο, η τιμή που πληρώνουν είναι σταθερή.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με υπολογισμούς, ένα νοικοκυριό που επιλέγει το πράσινο τιμολόγιο, με 17,5 λεπτά την τιμή της κιλοβατώρας θα πληρώσει τον χρόνο 800 ευρώ, ενώ με το μπλε τιμολόγιο θα πληρώσει 900 ευρώ, ωστόσο δεν κινδυνεύει από τα σκαμπανεβάσματα του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης δηλώνει πως «η κίνηση του παρόχου να μειώσει την τιμή στο μπλε θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες εταιρείες στην μάχη του ανταγωνισμού».

Το υπουργείο Ενέργειας πάντως, προωθεί το πράσινο τιμολόγιο, για το οποίο αναφέρει ότι το βασικό πλεονέκτημά του είναι πως διευκολύνει την σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών.

Για το σταθερό τιμολόγιο πάντως, το μειονέκτημα που έχει, είναι ότι σε περίπτωση που κάποιος θέλει να αλλάξει χρώμα υπάρχει χρηματικό πέναλτι.

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει τα τιμολόγια ρεύματος και σε αρκετές επιχειρήσεις, με ενεργοβόρες συσκευές, με τους καταναλωτές να είναι με τους λογαριασμούς στα χέρια και να μην μπορούν να καταλάβουν εάν αυτό που τους συμφέρει είναι ένα σταθερό ή ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο ρεύματος.

Όπως και να έχει από 1η Ιανουαρίου 2024 τα νέα τιμολόγια ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ, ενώ οι καταναλωτές θα κληθούν να επιλέξουν μέχρι τέλος Ιανουαρίου σε ποιο θα ενταχθούν