ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται από τον Ιανουάριο τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος: Ποιο συμφέρει

Έρχονται από τον Ιανουάριο τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος: Ποιο συμφέρει

Πράσινο, μπλε, κίτρινο ή πορτοκαλί τιμολόγιο καλούνται να επιλέξουν οι καταναλωτές από τον Ιανουάριο

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει στους καταναλωτές τα νέα τιμολόγια ρεύματος και τα τέσσερα διαφορετικά χρώματα μεταξύ των οποίων καλούνται να επιλέξουν από 1η Ιανουαρίου 2024.

Κυβερνητικά στελέχη παροτρύνουν τους καταναλωτές να μη βιαστούν και να περιμένουν πριν επιλέξουν, ωστόσο νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν ακόμα πολλές απορίες για το πώς πρέπει να κινηθούν στην επιλογή χρώματος.

Το MEGA με ρεπορτάζ του παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά των τεσσάρων χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος, που θα ισχύουν από τον Ιανουάριο.

Το πράσινο τιμολόγιο, ή αλλιώς ειδικό, κοινό τιμολόγιο έχει τιμή χρέωσης η οποία ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα, ενώ θα είναι «κλειδωμένη» με πάγιο έως 5 ευρώ. Η σύγκριση των τιμών θα είναι αρκετά εύκολη καθώς θα ανακοινώνονται από την ΡΑΑΕΥ, ενώ δεν υπάρχει πρόστιμο για πρόωρη αποχώρηση από το συμβόλαιο.

Το μπλε τιμολόγιο, σταθερό, έχει τιμή χρέωσης η οποία παραμένει ίδια για όλη την περίοδο ισχύος του συμβολαίου, ωστόσο η βασική διαφορά είναι ότι σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να διακόψει το συμβόλαιο πριν τη λήξη του 12μηνου, θα έχει πέναλτι.

Το κίτρινο, κυμαινόμενο τιμολόγιο έχει μεταβλητή τιμή, η οποία επηρεάζεται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ υπάρχουν τρία είδη τιμολογίων:

1. Εκ των προτέρων γνώση της τιμής χρέωσης

2. Εκ των υστέρων γνώση της τιμής χρέωσης

3. Μεικτό (Συνδυασμός σταθερής και μεταβλητής χρέωσης)

Παράλληλα δεν έχει πρόστιμο εάν κάποιος αποφασίσει να «σπάσει» νωρίτερα το συμβόλαιο με τον πάροχο.

Το πορτοκαλί ή δυναμικό τιμολόγιο προϋποθέτει την ύπαρξη έξυπνου μετρητή, ενώ η τιμή χρέωσης είναι μεταβλητή για συγκεκριμένες χρονικές ζώνες. Μάλιστα έχει όφελος για τις ώρες που είναι σε ισχύ το νυχτερινό ωράριο. Ούτε σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πρόστιμο πρόωρης αποχώρησης.