ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τα νέα τιμολόγια ρεύματος: Τα οφέλη και οι παγίδες από τα τέσσερα χρώματα

Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τα νέα τιμολόγια ρεύματος: Τα οφέλη και οι παγίδες από τα τέσσερα χρώματα

Από 1η Ιανουαρίου 2024 θα ανακοινωθούν οι οριστικές χρεώσεις από τους παρόχους για τα νέα τιμολόγια ρεύματος

Ανάμεσα σε τέσσερα διαφορετικά τιμολόγια ρεύματος τα οποία θα διακρίνονται με βάση το χρώμα τους καλούνται να επιλέξουν οι καταναλωτές από 1η Ιανουαρίου 2024, για να καταλήξουν σε εκείνο, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες του νοικοκυριού ή της επιχείρησής τους.

Μέχρι και σήμερα οι καταναλωτές έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε 130 και πλέον διαφορετικά τιμολόγια, που διαθέτουν στο σύνολό τους οι προμηθευτές ενέργειας, ενώ ήδη ο ανταγωνισμός έχει ξεκινήσει μεταξύ των παρόχων. Σε ό,τι αφορά τα διαφορετικά τιμολόγια, θα υπάρχουν τα μπλε, σταθερής χρέωσης, που οι καταναλωτές θα γνωρίζουν τι θα πληρώνουν για 12 μήνες, τα πράσινα, ειδικά τιμολόγια, όπου οι χρεώσεις θα ανακοινώνονται κάθε μήνα, τα κίτρινα, με κυμαινόμενες χρεώσεις και τα πορτοκαλί, που προϋποθέτουν την ύπαρξη έξυπνου μετρητή.

Μην περιμένετε μέσα στις γιορτές να δοθούν όλες οι διευκρινίσεις, καθώς ακόμα οι πάροχοι προετοιμάζονται και «ζυγίζουν» την αγορά για να οριστικοποιήσουν τις προσφορές τους, επομένως γύρω στις αρχές Ιανουαρίου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα ανακοινωθούν οι νέες χρεώσεις.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Σε δημοσίευμα της η Real News απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις για τους νέους λογαριασμούς ρεύματος, τις χρεώσεις και τα ειδικά χαρακτηριστικά στις τέσσερις κατηγορίες τιμολόγιων, τα οφέλη αλλά και τις παγίδες, καθώς και το εάν έρχονται τελικά αλλαγές στο κοινωνικό τιμολόγιο. Μαζέψαμε τα κυριότερα σημεία, που χρειάζεται να ξέρετε για όλες τις αλλαγές που έρχονται στους λογαριασμούς ρεύματος με το νέο έτος.

1. Τι αλλάζει στα τιμολόγια ρεύματος από 1η Ιανουαρίου 2024 και γιατί;

Από 1η Ιανουαρίου θα εφαρμοστούν τα νέα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης. Μεταξύ αυτών θεσπίζεται ειδικό κοινό τιμολόγιο, το οποίο θα έχει πράσινο χρώμα, στο οποίο θα μεταπέσουν αυτομάτως την 1η Ιανουαρίου όσοι δεν επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Στο ειδικό κοινό τιμολόγιο δεν μεταπίπτουν αυτόματα όσοι καταναλωτές έχουν συνάψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για προϊόν σταθερής τιμολόγησης ορισμένου χρόνου, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η σύμβαση αυτή.

2. Τα χαρακτηριστικά των τεσσάρων χρωμάτων

Θεσπίζονται τέσσερις διακριτές κατηγορίες τιμολογίων, οι οποίες θα προσφέρονται από όλους ανεξαιρέτως τους προμηθευτές.

Μπλε: Σταθερή τιμή χρέωσης για 12 μήνες.

Πλεονέκτημα: Οι καταναλωτές θα γνωρίζουν ακριβώς το κόστος ανά κιλοβατώρα για τον επόμενο χρόνο. Το ακριβότερο τιμολόγιο, που όμως δεν επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Διατηρείται η κλιμακωτή χρέωση για την ημερήσια κατανάλωση και μειωμένη τιμή του νυχτερινού ωραρίου.

Πράσινο: Ειδικό κοινό τιμολόγιο.

Πλεονέκτημα: Θα ανακοινώνεται η τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε πρώτη του μήνα το ποσό που θα πληρώσουν.

Κίτρινο: Τιμολόγιο με κυμαινόμενες χρεώσης.

Περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας με μεταβολή της τιμής σύμφωνα με τις χονδρεμπορικές τιμές ενέργειας.

Πορτοκαλί: Δυναμικά τιμολόγια

Περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση η ύπαρξη έξυπνου μετρητή.

3. Το βασικό όφελος του πράσινου τιμολογίου

Στο ειδικό τιμολόγιο μεταπίπτουν αυτόματα όσοι δεν επιλέξουν κάποιο άλλο. Μέχρι τώρα πάνω από 1 εκατ. υπολογίζονται οι παροχές στις οποίες οι καταναλωτές δεν έχουν επιλέξει τιμολόγιο στη ΔΕΗ και ουσιαστικά παραμένουν σε τιμολόγιο, το οποίο δεν γνωρίζουν. Το πράσινο τιμολόγιο δίνει το πλεονέκτημα στους καταναλωτές να γνωρίζουν εκ των προτέρων την πρώτη ημέρα του μήνα κατανάλωσης την χρέωση, ενώ θα μπορούν να αξιολογούν κάθε μήνα τις χρεώσεις του τιμολογίου και να τις συγκρίνουν με τα υπόλοιπα τιμολόγια που προσφέρονται στην αγορά, καθώς η ΡΑΑΕΥ θα δημοσιεύει κάθε μήνα στην ιστοσελίδα της τις χρεώσεις προμήθειας που θα εφαρμόζονται στο ειδικό τιμολόγιο.

Έτσι, οι καταναλωτές θα ξέρουν ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος κάθε μήνα και αν δεν είναι ευχαριστημένοι, μετά από κάποιους μήνες θα μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή. Η ιδέα βέβαια είναι να μην αλλάζουν πάροχο οι καταναλωτές για διαφορές 1-2 ευρώ τον μήνα, αλλά εάν κάποιος διαπιστώσε ότι ο πάροχος στον οποίο είναι είναι συστηματικά ακριβός, μπορεί να αποχωρήσει και να ενταχθεί σε άλλον που είναι συστηματικά πιο φθηνός.

4. Θα αλλάζει η τιμή μέσα στον μήνα στο πράσινο τιμολόγιο;

Όχι. Ο καταναλωτής θα βλέπει μία τιμή κάθε πρώτη του μήνα, η οποία θα είναι «κλειδωμένη» για όλη τη διάρκεια του μήνα.

5. Τα νέα τιμολόγια αφορούν μόνο τους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος;

Όχι αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

6. Πώς θα αποτυπώνεται η χρέωση προμήθειας στους λογαριασμούς του ειδικού τιμολογίου

Οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να αποτυπώνουν ενιαία την τελική τιμή προμήθειας ανά μήνα τιμολόγησης.

7. Μέχρι πότε θα εφαρμόζεται το ειδικό κοινό, πράσινο τιμολόγιο;

Οι προμηθευτές είναι υποχρωμένοι να διατηρήσουν το πράσινο τιμολόγιο τουλάχιστον μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2024, έτσι η παραμονή των καταναλωτών θα είναι δυνατή έως τότε, εφόσον δεν έχουν επιλέξει άλλο προϊόν προμήθειας. Οι καταναλωτές μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το πράσινο τιμολόγιο και μετά την 1η Ιανουαρίου 2025, καθώς οι προμηθευτές μπορεί να συνεχίσουν να το προσφέρουν.

8. Μπορώ να αλλάξω προμηθευτή χωρίς κυρώσεις;

Οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν ακόμα και κάθε μήνα πάροχο χωρίς ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, με εξαίρεση εκείνους που θα επιλέξουν το μπλε τιμολόγιο. Ουσιαστικά, όπως αναφέρει η Real Money, το μειονέκτημα είναι ότι σε περίπτωση αποχώρησης υπάρχει πέναλτι. Για παράδειγμα, όσον αφορά μία εταιρεία, εάν κάποιος αποχωρήσει τον πρώτο μήνα θα κληθεί να πληρώσει 100 ευρώ, ενώ εάν διακόψει το συμβόλαιο μεταξύ έβδομου και ένατου μήνα θα πληρώσει 30 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι, πριν επιλέξετε το σταθερό τιμολόγιο να ρωτήσετε ποιο είναι το πρόστιμο σε περίπτωση διακοπής του συμβολαίου πριν τη λήξη του έτους.

9. Πώς θα μπορώ να επαληθεύσω και να συγκρίνω τις τιμές;

Στους λογαριασμούς ρεύματος, τόσο ηλεκτρονικούς όσο και έντυπους καθώς και στα άλλα μηνύματα και mails που θα αποστέλλουν οι προμηθευτές στους κατνααλωτές θα υπάρχει ένας κωδικός QR που θα σκανάρεται μέσω έξυπνου κινητού, καθώς και link που θα παραπέμπουν στον ιστότοπο δημοσίευσης τυο εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΑΕΥ, (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων). Εκεί οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται κάθε μήνα για την τιμή του ειδικού κοινού τιμολογίου του προμηθευτή τους και να τη συγκρίνουν με το σύνολο των προσφερόμενων τιμολογίων.

10. Θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στο κοινωνικό τιμολόγιο;

Ναι, το 2024 θα συνεχιστούν οι στοχευμένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου. Το ΚΟΤ Γ το οποίο αφορά πολύτεκνους θα έχει διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια δεν θα λαμβάνονται υπόψη. Οι δικαιούχοι θα εντάσσονται στο ΚΟΤ Γ μέσω ΗΔΙΚΑ υποβάλλοντας σχετική αίτηση.

*Με πληροφορίες από Real News/Real Money

Σχετικές ειδήσεις