ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα Θέρμανσης με ρεύμα: Το χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων, τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Επίδομα Θέρμανσης με ρεύμα: Το χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων, τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Θέμα χρόνου είναι το άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα.

Μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα myΘέρμανση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις από όσους καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν.

Περίπου 1,2 εκατ. ευάλωτοι καταναλωτές εκτιμάται πως θα ωφεληθούν από την καταβολή επιδόματος θέρμανσης στο ρεύμα για την περίοδο από 01.01.2024 έως 31.03.2024.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν το επίδομα, το οποίο θα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, για λογαριασμούς της συγκεκριμένης περιόδου κατανάλωσης, που θα εκδοθούν έως και τις 15.9.2024.

Προϋπόθεση βέβαια είναι να πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου κτλ., ενώ εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν, το ανωτέρω επίδομα θέρμανσης, καθώς και οι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το οποίο θα συνεχίσει να ενισχύεται με ανεξάρτητο τρόπο.

Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες (βαθμοημέρες) κάθε οικισμού ή γειτονιάς. Μάλιστα, τα 480 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, αφορά σε περιοχές με δριμύ ψύχος με συντελεστή βαθμοημερών άνω του ενός, σε επίοεδο τριμήνο.

Συγκεκριμένα, το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης για κάθε μήνα θα ανέλθει σε 60 ευρώ επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού.

Λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το υπολογιζόμενο ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και αντιστοίχως τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση κατ’ ανώτατο όριο. Με βάση τα παραπάνω, το εύρος της τρίμηνης ενίσχυσης κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.

Όσον αφορά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προβλέπεται:

α) οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο,

β) κύκλο εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες) και

γ) αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Σε σχέση με την καταβολή του, θα πραγματοποιείται έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος με απευθείας πίστωση του επιδόματος.

Σήμερα η πληρωμή της πρώτης δόσης για το (κλασσικό) επίδομα θέρμανσης

Στους λογαριασμούς τους θα δουν σήμερα Πέμπτη τα πρώτα χρήματα από το επίδομα θέρμανσης, όσοι πολίτες είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι 8 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα θα καταβληθεί το ποσό των 175.637.100 ευρώ σε συνολικά 763.307 δικαιούχους.

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης δεν θα είναι μικρότερο των 100 ευρώ και δεν θα υπερβαίνει τα 800 ευρώ. Το ανώτατο ποσό φτάνει στα 1.000 ευρώ, αλλά αφορά μόνο οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.