ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έρευνα αγοράς» από τους καταναλωτές πριν τις εκπτώσεις - Άρχισαν ήδη οι προσφορές

ekptoseis

Με προσφορές και δόσεις πριν τις εκπτώσεις οι καταστηματάρχες επιδιώκουν να αναθερμάνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον

Με την ακρίβεια να εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η αγορά της λιανικής προετοιμάζεται για τις χειμερινές εκπτώσεις.

Οι εκπτώσεις αρχίζουν από την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024.

Πολλές όμως επιχειρήσεις έχουν λανσάρει «χειμωνιάτικες προσφορές» για ηλεκτρονικά ψώνια και όχι μόνο μία εβδομάδα πριν την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων.

Ήδη από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, αλυσίδες ένδυσης και υπόδησης, έχουν πάρει θέση μάχης, προσφέροντας προϊόντα τους με μειωμένες τιμές από 10% έως 50%.

Για σημαντικές εκπτώσεις κάνουν λόγο καταναλωτές μιλώντας στο ΣΚΑΙ, πριν την επίσημη περίοδο

"Αν αγοράζεις με 135 ευρώ, ένα μπουφάν, μία τσάντα και ένα πουκάμισο είναι καλά" λέει καταναλώτρια.

Άλλοι δηλώνουν ότι βγήκαν στα καταστήματα για να κάνουν μία άτυπη "έρευνα αγοράς" ώστε να είναι έτοιμοι για τις εκπτώσεις, οι οποίες όπως τονίζουν κάποιοι θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες.

Με προσφορές και δόσεις επιδιώκουν να αναθερμάνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον και οι αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Επιπλέον, πολυκαταστήματα και αλυσίδες καλλυντικών προσφέρουν από τώρα ειδικά εκπτωτικά «πακέτα» για ορισμένα από τα προϊόντα τους.

Αν και η αύξηση του τζίρου στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου ήταν κυρίως πληθωριστική, οι επιχειρηματίες ελπίζουν ότι ο εφετινός εκπτωτικός τζίρος θα τους ανταμείψει και σε επίπεδο όγκου πωλήσεων. Κι αυτό γιατί θέλουν αφενός να καλύψουν τις απώλειες του Οκτωβρίου και παράλληλα να ξεστοκάρουν τα χειμερινά προϊόντα, που αρχίζουν να σωρεύονται λόγω του φρένου που πάτησαν οι καταναλωτές υπό την πίεση του πληθωρισμού, αλλά και εξαιτίας του καλού καιρού.

Στόχος είναι αυτή την εκπτωτική περίοδο να προσεγγιστεί ο προ κορωνοϊού τζίρος των 5,5 δισ. ευρώ. Εάν οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου εν μέσω συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων έχουν ρεαλιστική βάση μένει να φανεί στην πράξη.