ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Ηλεία: Από τις χειρότερες χρονιές στο λάδι τα τελευταία τριάντα χρόνια

Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Ηλεία: Από τις χειρότερες χρονιές στο λάδι τα τελευταία τριάντα χρόνια

Μειωμένη κατά 50 με 60% είναι η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στην Ηλεία

Μειωμένη είναι η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στην περιοχή της Ηλείας. Χαρακτηριστικό της πτώσης της παραγωγής είναι ότι φέτος η παραγωγή έφτασε τους 14.000 τόνους, ενώ πέρυσι ξεπερνούσε τους 28.000.

Στη φετινή παραγωγή που εμφάνισε πτώση που κυμαίνεται περίπου στο 50% συνέβαλαν τόσο οι καιρικές συνθήκες της περασμένης άνοιξης που επηρέασαν την καρπόδεση όσο και η φθινοπωρινή προσβολή του δάκου.

Όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και παραγωγός ελαιολάδυ, Περικλής Τσουκαλάς μιλώντας στην ΕΡΤ, οι αρχικές εκτιμήσεις για 17.000-18.000 τόνους είναι ανέφικτες και μάλλον θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω, δηλαδή κοντά στους 14.000 με 15.000 τόνους.

«Ήταν από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων τριάντα ετών, ενώ κάτι ανάλογο είχε ξανασυμβεί το 1990…έχουν βγάλει φάρμακα υποδεέστερα για τον δάκο… δεν είναι αποτελεσματικά και δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε με αυτά τον δάκο και η τιμή τους έχει ανέβει πολύ…για 1.000 λίτρα νερό το φάρμακο κόστιζε 10 ευρώ και τώρα 120», τόνισε ο κ. Τσουκαλάς.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Οι παραγωγοί αναμένουν και νέες αυξήσεις στην τιμή του ελαιόλαδου

Στο μεταξύ, οι παραγωγοί πέρα από τις αναφορές που κάνουν για δραματική πτώση της παραγωγής εκτιμούν ότι η τιμή του ελαιόλαδου θα αυξηθεί και άλλο μέχρι τον Φεβρουάριο.

Τον επόμενο μήνα θα γίνουν γνωστά τα αποθέματα της Ισπανίας, της μεγαλύτερης ελαιοπαραγωγού χώρας, ενώ στην Ελλάδα, η τεράστια βουτιά που έκανε η φετινή παραγωγή δείχνει νέες σημαντικές ανατιμήσεις.

Παραγωγοί και έμποροι αναφέρουν ότι πολλοί είναι εκείνοι που κρατούν την παραγωγή στις αποθήκες τους αναμένοντας την αύξηση των τιμών, με τις ελλείψεις να αυξάνονται και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Χαρακτηριστικά δείγματα της ακρίβειας στο ελαιόλαδο είναι οι ανατιμήσεις τον Δεκέμβριο που έφτασαν το 58,5%.

Οι ελλείψεις στην παραγωγή του ελαιολάδου έχουν ήδη εκτοξεύσει εκ νέου τις τιμές, με τις πρώτες δημοπρασίες για το 2024 να δίνουν αυξήσεις στους παραγωγούς από 2,22% έως 28% και έσπασαν το φράγμα των 9 ευρώ το κιλό.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Κρήτη έφτασε να πωλείται έως 9,20 ευρώ το κιλό, ενώ στην Πελοπόννησο τα 9,35 ευρώ το κιλό, την ώρα που στην Ιταλία πωλείται στα 10-12 ευρώ και στην Ισπανία στα 9,73 ευρώ το κιλό.

Η παραγωγή σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία είναι εξαιρετικά μειωμένη την ίδια ώρα που το κόστος ζωής στη χώρα μας αυξάνεται δραματικά.

Διαβάστε επίσης:

Μεσολόγγι: Το Σάββατο η κηδεία του Μπάμπη Κούτσικου

Μπλόκο της ΕΛΑΣ σε δεκάδες τρακτέρ πριν μπουν στη Θεσσαλονίκης-Περαίας - Ένταση με αγρότες

Βόλος: Το συγκινητικό σημείωμα που άφησε ασθενής - «Συγγνώμη αν σας κούρασα»