ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή τους - Τι αλλάζει φέτος

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή τους - Τι αλλάζει φέτος
Unsplash

Ανοίγει σε λίγες ημέρες η πλατφόρμα για τις υποβολές των φορολογικών δηλώσεων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της πλατφόρμα στην οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις φορολογικές του δηλώσεις για το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024 αναμένεται να ανοίξει μέσα στο δεύτερο μισό του Απριλίου – ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η πληρωμή του φόρου που θα προκύψει θα γίνει σε 8 δόσεις (1η δόση έως 31 Ιουλίου 2024, 8η δόση έως 28 Φεβρουαρίου 2025), ενώ η εφάπαξ εξόφληση θα έχει έκπτωση 3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος η έκπτωση θα ισχύει ακόμη και αν δοθεί παράταση.

Πάντως, δεν αποκλείεται -ανάλογα με το πώς θα προχωρά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, να έχουμε -όπως και τις προηγούμενες χρονιές- παράταση στην προθεσμία της 30ης Ιουνίου (πιθανότατα κατά έναν μήνα).

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μετατεθεί μεν η πληρωμή για το τέλος Αυγούστου, αλλά όσοι επιλέξουν τις δόσεις και όχι την εφάπαξ πληρωμή, θα πρέπει να καταβάλλουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Για ποιους θα είναι έτοιμες

Περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα από φέτος δεν χρειάζεται να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσής τους.

Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώσει και θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση εντός της προθεσμίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα ειδοποιηθεί με email από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους.

Επίσης, στις δηλώσεις θα είναι συμπληρωμένα ποσά που αφορούν:

  • τόκους τραπεζικών καταθέσεων
  • φόροι από τόκους
  • στοιχεία για οχήματα & κατοικίες
  • δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
  • αποπληρωμή δανείων & καρτών
  • δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Στην περίπτωση που ένα ζευγάρι υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση, η βεβαίωση του φόρου είναι χωριστή για τον καθένα. Δηλαδή εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου.

Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες – Η αλλαγή στο τέλος επιτηδεύματος

Παράλληλα, από φέτος περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δουν προσυμπληρώμενο στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, με τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν να υπολογίζεται με βάση το υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα.

Επίσης, για πρώτη φορά χιλιάδες επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή θα απαλλαγούν από την πληρωμή του.

Τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση.

Ο συγκεκριμένος κωδικός θα είναι «κλειδωμένος». Δηλαδή, οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να παρέμβουν και να τον αλλάξουν. Όσοι θεωρούν ότι αδικούνται, θα μπορούν να υποβάλλουν ένσταση.