ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Egan-Jones: Υποβάθμισε την Γαλλία σε BBB+

Egan-Jones: Υποβάθμισε την Γαλλία σε BBB+

Στην υποβάθμιση της Γαλλίας σε BBB+ από A- με αρνητικό outlook προχώρησε ο οίκος Egan-Jones επικαλούμενος τις ανησυχίες ότι η χώρα θα βρεθεί σύντομα να αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις στη χρηματοδότηση της.

Είναι ο πρώτο οίκος και ο μικρότερος που προχωρά σε τέτοια υποβάθμιση της Γαλλίας, καθώς η Standard & Poor΄s την έχει βαθμολογήσει με ΑΑ+, έξι βαθμίδες πάνω από τον Egan-Jones, ενώ η Moody΄s και η Fitch διατηρούν την ανώτατη αξιολόγηση ΑΑΑ.

Στην ανάλυση του ο Egan-Jones σημειώνει ότι τους τελευταίους 18 μήνες η Γαλλία κατάφερε να αποφύγει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση του κόστους δανεισμού που έπληξε άλλες χώρες όπως την Ιταλίας και την Ισπανία. Παρόλα αυτά η επιδείνωση των πιστωτικών μεγεθών σε συνδυασμό με την πιθανή ανάγκη να στηριχθούν οι τράπεζες της χώρας θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στη χώρα.

«Ένα στοιχείο που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, αλλά προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία είναι η υγεία των γαλλικών τραπεζών: τα περιουσιακά στοιχεία στις πέντε μεγαλύτερες φτάνουν το 282% του γαλλικού ΑΕΠ», αναφέρει μεταξύ άλλων ο οίκος και προσθέτει: «Δεδομένης της τάσης για στήριξη των τραπεζών, η Γαλλία θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα να αντιμετωπίσει σημαντικές υποχρεώσεις».

Το χρέος της Γαλλίας έχει πλέον ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ από 73% μόλις το 2007, σημειώνει ο οίκος.