ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όσμπορν: Ήρθε ο καιρός των αποφάσεων για την ευρωζώνη

Όσμπορν: Ήρθε ο καιρός των αποφάσεων για την ευρωζώνη

Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη χώρα του, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ 'Οσμπορν.

Παράλληλα στην ομιλία του, ο υπουργός τάχθηκε ευθέως υπέρ της τραπεζικής ένωσης στα όρια της ευρωζώνης, ως απόρροιας όμως της κοινής νομισματικής πολιτικής, στην οποία πάντως το Λονδίνο δεν μετέχει, αλλά και υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

«Ήλθε ο καιρός των αποφάσεων», τόνισε ο αξιωματούχος, εκφράζοντας την προσωπική άποψη ότι, ενδέχεται να υπάρξει η ανάγκη να φύγει η Ελλάδα, απ την ευρωζώνη, για να 'τρανταχτεί' η ηγεσία της και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα τερματισμού της κρίσης.

«Εάν η έξοδος είναι ο δρόμος που θα επιλεγεί, τότε η ευρωζώνη θα πρέπει να έχει ένα πολύ καλό σχέδιο έτοιμο, για να αποτραπεί η κρίση αυτή να μεταδοθεί. Το χειρότερο για όλους μας σενάριο, θα είναι η έξοδος μέλους απ την ευρωζώνη, χωρίς όμως την επαρκώς φιλόδοξη απάντηση», σημείωσε.

«Είναι τεράστιες οι επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία, εάν το ευρώ καταρρεύσει με τρόπο μη-συντεταγμένο», επισήμανε επίσης ο αξιωματούχος.

Ταυτοχρόνως, κάλεσε ευθέως πρωτίστως τη γερμανική πολιτική ηγεσία και επικουρικά τις ηγεσίες κι άλλων ισχυρών ευρωπαϊκών οικονομικών, να πράξουν περισσότερα βοηθώντας τα μέλη της ευρωζώνης με τις συγκριτικώς ασθενέστερες οικονομίες επιτρέποντας να κυκλοφορήσουν τα ευρωομόλογα, στηρίζοντας καλύτερα τις περισσότερες τράπεζες στην ευρωζώνη και, τελικά, επιτηρώντας στενότερα την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών των μελών της ευρωζώνης.

O κ. Οσμπορν απέκλεισε τα μέλη της ευρωζώνης να επιβάλουν τις απόψεις τους για καίρια οικονομικά ζητήματα στα μέλη της ΕΕ εκτός ευρωζώνης, όπως είναι η Βρετανία, προσβλέποντας στα πολιτικά οφέλη λόγω της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού στη Βρετανία, στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές το '15, όπως εκτιμάται από το Ρόιτερς.

Επίσης, ο κ. Οσμπορν ζήτησε εύχρηστες, προληπτικού χαρακτήρα λύσεις, όταν εκδηλώνονται αναπάντεχα στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής λειτουργίας ζημιογόνα συμβάντα.