ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος

Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος

Πραγματοποιήθηκε εχθές, Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki, η Κλειστή Συνεδρίαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, με την παρουσία περισσότερων από 200 βιομηχανικές επιχειρήσεις από το σύνολο του βιομηχανικού τόξου.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Νικόλαος Πέντζος, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Εδώ και περίπου πέντε χρόνια, η μεταποίηση στη χώρα μας, και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, βιώνει την οικονομική κρίση, με κλείσιμο επιχειρήσεων, με απώλεια θέσεων εργασίας και με τη συνεχή απειλή της ρήξης του κοινωνικού ιστού.

Εκφράζοντας, θεωρώ, το σύνολο των συναδέλφων μου επιχειρηματιών θέλω να δηλώσω τον βαθύ σκεπτικισμό μου για τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, ουσιαστικά του τρόπου διακυβέρνησης που, κατά κοινή ομολογία, μας οδήγησε στην οικονομική κρίση και στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.

Κάποιες φορές σκέφτομαι ότι εμείς στον ΣΒΒΕ καταντήσαμε σχεδόν γραφικοί διακηρύσσοντας, όπου κι αν βρεθήκαμε, ότι η χώρα μας έναν δρόμο πρέπει ν' ακολουθήσει αν θέλει να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης: να δουλέψει παραγωγικά. Μάλιστα, η πρότασή μας, που έγινε στο τέλος σύνθημά μας, ήταν, και, δυστυχώς, παραμένει, ανεκπλήρωτη, ήταν και είναι πολύ συγκεκριμένη: να επανέλθει η μεταποίηση στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, όχι μόνο δεν έγινε πράξη η πρότασή μας, αλλά από το 2009 και μετά έχουμε δεχθεί ένα ανελέητο κυνηγητό μέσω των τακτικών και έκτακτων φόρων, μέσω των τεράστιων ανείσπρακτων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις από τις δημόσιες προμήθειες, από τη μη επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων, από την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, από την αύξηση των τιμών στις εισαγόμενες πρώτες ύλες, και, μόλις τις προηγούμενες μέρες, από την παύση της εγγυοδοσίας σε επιχειρήσεις του εξωτερικού που προσπαθούν να εξάγουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα.

σ' ένα περιβάλλον που επικρατεί διάχυτη η απαισιοδοξία,

σ' ένα περιβάλλον στο οποίο οι αντοχές των επιχειρήσεών μας είναι πλέον μηδενικές,

σ' ένα περιβάλλον στο οποίο ο ιδιωτικός τομέας έχει αφεθεί κυριολεκτικά στο έλεος του θεού,

η αποφασιστικότητα στη λήψη μέτρων και μεταρρυθμιστικών αποφάσεων, που δεν θα υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, αλλά θα εξυπηρετούν το συμφέρον των πολιτών και της επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας πραγματικές, αλλά, σε κάθε περίπτωση, μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές, είναι για τον ΣΒΒΕ τα κύρια ζητούμενα από τη νέα κυβέρνηση.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με μέτρα που θα έχουν άμεσα θετικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Φτάνουν πια τα συνθήματα.

Αν θέλουν να κρατήσουν τις Ελληνικές επιχειρήσεις και την παραγωγική βάση της χώρας εντός των συνόρων, ας λύσουν τα βασικά μας προβλήματα. Ας σκύψουν με σοβαρότητα στα πραγματικά προβλήματα, στην πραγματική οικονομία, κι ας δώσουν άμεσες λύσεις για την πραγματική οικονομία.

Δεν μπορούμε να πάμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα μας βγάλει απ΄την κρίση, το οποίο να βασίζεται στη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια με συνθήματα. Κανένας οδικός χάρτης για ανάπτυξη μέσω της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας δεν μπορεί να είναι πετυχημένος, όσο καλός και να είναι, αν δεν έχουν λυθεί τα βασικά προβλήματα για να υπάρχει μια επιχείρηση. Κι αναφέρομαι στα δυο προβλήματα που απασχολούν σήμερα τις επιχειρήσεις μας: τη ρευστότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Πρέπει, με κάθε τρόπο πρέπει να αλλάξει η ψυχολογία όλων μας, πολιτών και επιχειρηματιών. Θα πρέπει άμεσα να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας, που είναι, και θέλουμε να παραμείνει, η ατμομηχανή της ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.

Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2012