ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Η Ελλάδα χρειάζεται επώδυνα και ριζικά μέτρα

Σόιμπλε: Η Ελλάδα χρειάζεται επώδυνα και ριζικά μέτρα

Με την έκθεση της τρόικα συνδέει τις επόμενες κινήσεις των δανειστών έναντι της Ελλάδας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, απαιτούνται «επώδυνα και ριζικά μέτρα προσαρμογής σε πολλούς τομείς» στην Ελλάδα, την οποία και χαρακτηρίζει «εξαιρετική περίπτωση», ενώ προσθέτει ότι «το πρόγραμμα έχει αποφασιστεί και οι παράμετροι έχουν τεθεί και εξακολουθούν να ισχύουν».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Reinische Post», ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στο επιτυχημένο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι η τρόικα θα πρέπει να εξετάσει σε ποιο βαθμό η Αθήνα προχώρησε στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος.

«Τότε θα πρέπει να λάβουν (ενν. οι Έλληνες) και να λάβουμε μια απόφαση» τονίζει, θέτοντας ως ζητούμενο να συνεχιστεί ο δρόμος που θα προσφέρει στη χώρα «στο ορατό μέλλον, καλές πιθανότητες για να επιστρέψει στις χρηματαγορές. Σε αυτό το πλαίσιο απαιτούνται επώδυνα και ριζικά μέτρα προσαρμογής σε πολλούς τομείς».

«Το πρόγραμμα έχει αποφασιστεί»

Σε κάθε περίπτωση, ο Σόιμπλε διαμηνύει ότι «δεν μπορούμε να απαλλάξουμε τους Έλληνες από αυτό. Το πρόγραμμα έχει αποφασιστεί. Οι παράμετροι έχουν τεθεί και εξακολουθούν να ισχύουν».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, ο Σόιμπλε υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ισχύσει η αρχή «καμιά ευθύνη χωρίς έλεγχο» και, αναφερόμενος στη δήλωση που φέρεται να έκανε η καγκελάριος πριν από λίγες εβδομάδες ότι «όσο ζει δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα», τονίζει: «Όσο δεν υπάρχει κοινή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη, δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα. Υπό αυτή την έννοια ούτε εγώ θα ήθελα να δω ευρωομόλογα στη ζωή μου».