ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανικό «όχι» σε σχέδιο διάσωσης

Ισπανικό «όχι» σε σχέδιο διάσωσης

Το ενδεχόμενο ενός συνολικού σχεδίου διάσωσης της χώρας απέρριψε σήμερα εκ νέου ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, την ώρα που τα επιτόκια δανεισμού της χώρας καλπάζουν πάνω από το 7 %.

Στο μεταξύ ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια υπογράμμισε ότι η Μαδρίτη δεν χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης.

Δεν υπάρχει ανάγκη για μια διάσωση της Ισπανίας, δήλωσε ο ντε Γκίντος , παρά την «τεράστια αβεβαιότητα και τη ρευστότητα στις αγορές», όπως είπε.

«Με αυτή την αβεβαιότητα της κατάστασης, τη ρευστότητα, υπάρχει μια παράλογη συμπεριφορά. Ο μοναδικός τρόπος δράσης υπερβαίνει τις δυνατότητες των κυβερνήσεων», σημείωσε, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την οποία και κάλεσε να επέμβει.

Το Σάββατο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάγιο κάλεσε την ΕΚΤ να ενεργήσει, κυρίως αγοράζοντας ισπανικό χρέος προκειμένου να δοθεί τέλος στην κερδοσκοπία κατά της Ισπανίας.

Ωστόσο ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η ΕΚΤ «δεν λύνει τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα (μεμονωμένων) κρατών».

Στο μεταξύ από τις Βρυξέλλες και ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια δήλωσε σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Μαδρίτη δεν χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης.

Αύριο αναμένεται συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον ντε Γκίντος.