ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική επιχειρηματική παρουσία στην Λιβύη

Ελληνική επιχειρηματική παρουσία στην Λιβύη

Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στην Λιβύη εντοπίζεται στον κατασκευαστικό τομέα, στον οποίο δραστηριοποιούνται οι εταιρείες “J&P Iωάννου & Παρασκευαϊδης”, “ΕΤΕΠ” (που μετονομάστηκε σε “Τageco”),”Αρχιρόδον”, “TERNA”, “Olympia”, “Σικελίς” και η εταιρεία “Maritech”.

Υπάρχει επίσης αριθμός μικρού μεγέθους εργοληπτικών εταιρειών που έχουν αναλάβει κυρίως υπεργολαβίες.

Ειδικότερα, τα “Διυλιστήρια Χερσονήσου του Αίμου” ΑΕΒΕ (Green Oil SA) συμμετέχουν με 66% σε κοινοπραξία (joint venture) με τη λιβυκή εταιρεία “Faris Al Khallej”. Αντίστοιχα, το επενδυτικό έργο της εταιρείας “ΕΤΕΜ” (υπό την επωνυμία “Lamar SA”) ύψους 20 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας χύτευσης αλουμινίου και μονάδων παραγωγής προφίλ αλουμινίου και ηλεκτροστατικής βαφής παραμένει σε εκκρεμότητα. Στη λιβυκή αγορά δραστηριοποιείται η εταιρεία SABO στην κατασκευή μονάδων οικοδομικών τούβλων και κεραμιδιών.

Αν και η αγορά κατοικίας βρίσκεται στο ναδίρ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Ημερησίας", το οικονομικό επιτελείο φέρεται να εξετάζει την επιβολή ενός ακόμη φόρου στην ιδιοκτησία - γεγονός που προκαλεί έντονες ανησυχίες στην ήδη βεβαρημένη αγορά ακινήτων και θα είναι η χαριστική βολή για χιλιάδες νοικοκυριά των οποίων το διαθέσιμο εισόδημα έχει συρρικνωθεί δραματικά κατά την τελευταία τριετία λόγω της υπερφορολόγησης των ακινήτων.

Ο λόγος για τον περίφημο φόρο ιδιοκατοίκησης, που καταργήθηκε το 2002 (με το νομοσχέδιο Χριστοδουλάκη για την τότε φορολογική μεταρρύθμιση) και χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους της αγοράς ως ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο φορολογικό μέτρο. Ουσιαστικά η φορολόγηση της ιδιοκατοίκησης συνεπάγεται την επιβολή φόρου σε ένα πλασματικό εισόδημα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιώντας για κατοικία ακίνητο που αγόρασαν ή ανέγειραν.