ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και η Ισπανία στο επίκεντρο του άτυπου Eurogroup

Και η Ισπανία στο επίκεντρο του άτυπου Eurogroup

Εκτός από την Ελλάδα στην ατζέντα του σημερινού άτυπου Eurogroup θα βρεθεί και η Ισπανία

με τα βλέμματα να επικεντρώνονται στο κατά πόσο η Μαδρίτη θα πρέπει να ζητήσει οικονομική στήριξη, μετά την ανακοίνωση του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

Για πρώτη φορά από την αρχή του χρόνου οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ έχουν συνομιλίες, χωρίς να ασκούνται πιέσεις από τις αγορές για άμεση επίλυση της κρίσης χρέους. Μετά τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αγοράσει μεγάλο αριθμό ισπανικών ομολόγων, με την προϋπόθεση η χώρα να κάνει αίτηση για οικονομική βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, η απόδοσή τους έπεσε την Πέμπτη στο 5,62% από 7,64% που ήταν στις 24 Ιουλίου.

Αντίστοιχη ήταν η απόδοση και των Ιταλικών ομολόγων που από το 6,6% στις 24 Ιουλίου, έφτασαν την Πέμπτη στο 5,03%.

Η Ισπανία αποφεύγει να ζητήσει οικονομική βοήθεια εξαιτίας των φόβων που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, σχετικά με την αρνητική αντίδραση που θα υπάρξει στη χώρα.

«Θα υπάρξουν συζητήσεις σχετικά με το αν η ισπανική κυβέρνηση θα ζητήσει βοήθεια ή όχι. Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, ασκείται μεγαλύτερη πίεση στους Ισπανούς», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης. Ανέφερε ακόμη ότι η Ισπανία θα προτιμούσε να ζητήσει βοήθεια μαζί με την Ιταλία, ώστε να μη δώσει την εντύπωση πως κακοδιαχειρίζεται τα δημόσια οικονομικά της.

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Σήμερα κρίνεται η εκταμίευση των 32 δισ. ευρώ