ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μέσω της ΑΟΖ μπορούμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας»

«Μέσω της ΑΟΖ μπορούμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας»

Για τα οφέλη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ μίλησε ο καθηγητής - ερευνητής Νίκος Λυγερός.

«Η εξόρυξη και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ θα επιτρέψει τη μείωση της εξάρτησης μας, τη μείωση των εξόδων μας και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Αυτό είναι το νοητικό σχήμα που πρέπει να έχει στο μυαλό του κάθε βουλευτής, όταν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ», τόνισε ο κ. Λυγερός στην ομιλία του με θέμα "Οι θέσεις εργασίας της ΑΟΖ".

Συγχρόνως ο κ. Λυγερός σημείωσε πως το φυσικό αέριο στην Αμερική υποστηρίζει σχεδόν 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε οικονομική μελέτη του Ινστιτούτου Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Αλάσκας για την εκμετάλλευση των περιοχών: Beaufort Sea, Chukchi Sea και North Aleutian Basin.

Όπως είπε, για τα επόμενα 50 χρόνια, εκτιμούν ότι θα υπάρχουν 6.000 θέσεις εργασίας ανά έτος, σε άμεσο επίπεδο, με μία κορυφή το 2038, όπου θα δημιουργηθούν 9.500 θέσεις εργασίας.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι στην Ελλάδα μέσω της ΑΟΖ μας μπορούμε να δημιουργήσουμε πραγματικές θέσεις εργασίας αξίας και σταθερές», κατέληξε ο κ. Λυγερός.