ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκαν οι τιμές των οπωροκηπευτικών στη διετία

Μειώθηκαν οι τιμές των οπωροκηπευτικών στη διετία

Μείωση 5,28% εμφανίζουν οι τιμές των οπωροκηπευτικών την τελευταία διετία (Σεπτέμβριος 2010 - Σεπτέμβριος 2012), σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση των τιμών στα κηπευτικά, η οποία φθάνει το 10,17%, ενώ αντίθετα τα φρούτα παρουσιάζουν μικρή αύξηση κατά 3,18% για την οποία, όπως σημειώνει το ΙΕΛΚΑ, ευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά ο ΦΠΑ, ο οποίος αυξήθηκε από 9% σε 13% μέσα σε δύο χρόνια.

Στα επιμέρους, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση εμφανίζει το πορτοκάλι Βαλέντσια (-42%), η πιπεριά (-24%), η μελιτζάνα (21%) και η τομάτα (-14,89%). Απεναντίας η πατάτα αυξήθηκε κατά 3,45%. Η μείωση των τιμών, σύμφωνα με πηγές από το ΙΕΛΚΑ οφείλεται κυρίως στον αυξημένη παραγωγή λόγω των καλών καιρικών συνθηκών αλλά και στην ελαφρά κάμψη της ζήτησης λόγω της κρίσης. Να σημειωθεί ότι τα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα που βρίσκονται στους πάγκους των σούπερ μάρκετ είναι κατά 70% ελληνικά και κατά 30% εισαγωγής.

Στο πλαίσιο της έρευνας έγινε και ανάλυση του κόστους η οποία έδειξε ότι το μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής τιμής παίζει η πρωτογενής παραγωγή κατά 43%, ακολουθεί η Συσκευασία - Διακίνηση - Χονδρικό Εμπόριο κατά 27%, το σημείο Πώλησης Λιανικής στο σουπερμάρκετ με 19% και τέλος ο ΦΠΑ σε ποσοστό 11% (με δεδομένο ότι ο ΦΠΑ σήμερα είναι στο 13%).