ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ernst & Young: Πρόβλημα για τις επιχειρήσεις η αναδιάρθρωση δανείων

Ernst & Young: Πρόβλημα για τις επιχειρήσεις η αναδιάρθρωση δανείων

Tα βασικότερα προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η τραπεζική χρηματοδότηση και η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων, αλλά και η έλλειψη στελεχών διαχείρισης κρίσεων.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της Ernst & Young Ελλάδος με τίτλο «The DNA of the Greek CFO: A study of what makes a chief financial officer in Greece».

Συγκεκριμένα, περισσότερο από το ένα τρίτο (40%) των οικονομικών διευθυντών (CFOs) θεωρούν ότι η τραπεζική χρηματοδότηση παρέχεται σήμερα με μη ευνοϊκούς όρους που συχνά περιλαμβάνουν υψηλότερα επιτόκια ή αυξημένες εγγυήσεις. Επίσης το ένα τέταρτο (25%) πιστεύει ότι οι εγχώριες τράπεζες δε στηρίζουν τις επιχειρήσεις. Σημαντικό πρόβλημα, αποτελεί και η αναδιάρθρωση των δανείων, η οποία, σύμφωνα με το ένα τρίτο των CFOs (34%) που συμμετείχαν στην έρευνα, είναι εφικτή μόνο υπό δυσμενείς όρους.

Παράλληλα, οι CFOs βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα περίπλοκο και ευμετάβλητο φορολογικό σύστημα. Το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η προσέγγιση των φορολογικών αρχών έχει γίνει πιο «επιθετική», ενώ το 35% χαρακτηρίζει την στάση των αρχών παράλογη ή εξεζητημένη.

Η ανάγκη για αποτελεσματική οικονομική διαχείριση είναι σήμερα εντονότερη από ποτέ. Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων τόνισαν, ότι η διαχείριση κινδύνου (75%), ταμειακών ροών (71%) και κόστους (72%) αποτελούν υψηλή προτεραιότητα σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια.