ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Τα «αγκάθια» της επιμήκυνσης

DW: Τα «αγκάθια» της επιμήκυνσης

Μπορεί η διάθεση περισσότερου χρόνου στην Αθήνα να θεωρείται πλέον «σχεδόν ειλημμένη απόφαση», ωστόσο πολλοί είναι οι γερμανοί αναλυτές που συνεχίζουν να βάζουν αρκετούς αστερίσκους.

Καταρχήν περιμένουν με αγωνία να περάσει το νέο πακέτο περικοπών από την ελληνική βουλή, κάτι που, όπως σημειώνουν αρκετοί αναλυτές και παρακολουθώντας τις αντιδράσεις κυρίως εντός της ΔΗΜΑΡ, δεν πρέπει να θεωρείται πλέον αυτονόητο.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον κλείσει το θέμα από ελληνικής πλευράς, η Τρόικα θα μπορεί στη συνέχεια να παρουσιάσει επιτέλους την έκθεσή της και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αυτό όμως προϋποθέτει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις των επομένων ημερών. Με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα δεν διασφαλίζεται, οι περισσότερες λύσεις που ακούγονται, όπως μείωση επιτοκίων ή και επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, συνεπάγονται απώλειες για τους δανειστές. Θα τις δεχθούν και σε ποιο βαθμό;

Το νέο δάνειο στη γερμανική βουλή

Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να εξεταστεί και το θέμα της επιμήκυνσης και ενδεχομένως ενός νέου δανείου προς την Ελλάδα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από τη διάθεση περισσότερου χρόνου. Το νέο δάνειο όμως θα πρέπει να περάσει και το σκόπελο του γερμανικού κοινοβουλίου και, όπως σημειώνουν αναλυτές, δεν αποκλείεται ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού της Α. Μέρκελ.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι σήμερα και μέσω της εφημερίδας Die Zeit, ο B. Σόιμπλε ήδη προλειαίνει το έδαφος για μια νέα ψηφοφορία στη γερμανική βουλή και ρίχνει το μπαλάκι στους Σοσιαλδημοκράτες, λέγοντας ότι στην περίπτωση αυτή «η γερμανική αντιπολίτευση θα είχε την ευκαιρία να φανεί αντάξια της ευθύνης της».