ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζεται παράταση παραγραφής ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων

Εξετάζεται παράταση παραγραφής ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την παράταση της παραγραφής των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων. Όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το θέμα εξετάζεται να αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση που θα πάει προς συζήτηση στη Βουλή.

Το έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη, Βασίλη Οικονόμου, Ασημίνας Ξηροτύρη και Νίκης Φούντα οι οποίοι έχουν επισημάνει στην κυβέρνηση ότι στις 31.12.2012 παραγράφονται όλες οι φορολογικές απαιτήσεις του δημοσίου που αφορούν διαχειριστικές χρήσεις μέχρι 31.12.2006.

Πρόκειται για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες οι υποθέσεις των οποίων παρέμειναν ανέλεγκτες ή δεν έχουν ενταχθεί ακόμη και σήμερα στη διαδικασία των περαιώσεων. Με συντηρητικούς υπολογισμούς, αναφέρουν οι βουλευτές, οι απαιτήσεις του δημοσίου υπό παραγραφή ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και με το υπάρχον ελεγκτικό δυναμικό, μέχρι 31.12.2012 υπάρχει δυνατότητα ελέγχου για το περίπου 10% των μεγάλων επιχειρήσεων και για το 1% των επιτηδευματιών και των μικρών επιχειρήσεων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών στην απάντησή του αναφέρεται στην εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος των ελεγκτικών υπηρεσιών, το ELENXIS, με το οποίο άρχισε να υποστηρίζεται η αντικειμενική και αυτοματοποιημένη ανάλυση κινδύνου φοροδιαφυγής, η στοχευμένη επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο σε κεντρικό επίπεδο στο οποίο εντάσσονται σταδιακά οι ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα.

Όπως επίσης τονίζει ο κ. Μαυραγάνης, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντικειμενικοποίησης του τρόπου διενέργειας των φορολογικών ελέγχων και των ελεγκτικών εν γένει διαδικασιών, την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς, καθώς και την εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογουμένων και φορολογούσας αρχής, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί κάθε αναγκαίο μέτρο και κάθε απαραίτητη ενέργεια για την ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού.