ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανίσχυροι επίτροποι σε όλες τις τράπεζες

Πανίσχυροι επίτροποι σε όλες τις τράπεζες

Έλεγχος και αποφάσεις για όλα τα θέματα και τις λειτουργίες -Κόβεται ο ομφάλιος λώρος με τα κόμματα που δανειοδοτούνταν αφειδώς από τις τράπεζες

Αυστηρή εποπτεία στη διοίκηση των τραπεζικών ιδρυμάτων θα ασκούν ο επίτροποι που θα τοποθετηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο και την τρόικα.

Η σύμβαση ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει αυστηρή εποπτεία, η εφαρμογή της οποίας αναμένεται να προκαλέσει ανατροπές στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το νέο Μνημόνιο θα αναφέρεται ρητά στις υποχρεώσεις που θα αναλαμβάνουν οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και στις αρμοδιότητες των επιτρόπων που θα τοποθετούνται για να παρακολουθούν τις λειτουργίες και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Οι επίτροποι θα έχουν άποψη για όλα τα θέματα που άπτονται των τραπεζών και της πολιτικής τους. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος μέχρι και γα τα έξοδα διαφήμισης των ομιλιών, ενώ η εποπτεία θα φθάνει ακόμα και στα δάνεια που χορηγούνται στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και συγγενικά τους πρόσωπα.

Βάσει των πρώτων πληροφοριών στις ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους θα τοποθετηθούν Ευρωπαίοι ή Έλληνες επίτροποι αναγνωρισμένων προσόντων που θα ενημερώνουν κάθε τρίμηνο τις ελληνικές αρχές αλλά και την ΕΕ για το πως προχωρούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται. Η τοποθέτηση τους θα εγκρίνεται από την τρόικα και όχι από την Ελληνική Βουλή.

Επιπλέον, κόβεται ο ομφάλιος λώρος με τα κόμματα που δανειοδοτούνταν αφειδώς από τις τράπεζες, ενώ οι επίτροποι θα μπορούν να διακόπτουν ακόμα και τις ροές χρήματος προς επιχειρήσεις, όταν δεν πληρούνται τα κριτήρια.